[[Eminem]] is een tijdje uit de spotlights geweest. In 2009 had hij nog een bescheiden hit met ‘We Made You’, maar daarvoor is het lange tijd stil geweest. Zijn laatste album ‘Relapse’ heeft goed verkocht, maar de successen van [[Marshall Mathers EP]] en [[The Eminem Show]] bleven achterwege. Van het op 18 juni te verschijnen album ‘Recovery’ wordt veel verwacht, maar maakt hij de verwachtingen waar?

Nieuwe start

Het album Recovery zou een nieuwe start moeten zijn voor Eminem, na een flinke dosis persoonlijke problemen de afgelopen jaren. De rode draad van het album is dan ook het afsluiten van deze periode en een nieuw begin. Zoals hij zelf zegt op Talking To Myself:

“This time around is different, the last two albums didn’t count: Encore I was on drugs, Relapse I was flushing them out/I’ve come to make it up to you now, no more fucking around/I’ve got something to prove to fans, ’cause I feel like I let ‘em down.”

Talking To Myself is in mijn ogen één van de beste tracks van het album, met sterke tekst en erg goede zang van Kobe. Naast Talking To Myself staan er echter nog een paar tracks in de category ‘nieuw begin’ op het album. Op Going Through Changes (met [[Black Sabbath]] sample), Space Bound, Cinderella Man en de nieuwe single Not Afraid hoor je dit thema ook terug.

Check hieronder de video voor Not Afraid:

Al zijn de onderwerpen van deze tracks soms wat sentimenteel, het wordt geen moment slap. Door de energie in de muziek én de scherpe teksten van Eminem zijn de meeste van deze tracks erg goed.

De oude Eminem

Eminem gaat op de bovengenoemde tracks enigszins een nieuwe richting op, dat betekent echter niet dat de oude vertrouwde Eminem is verdwenen. Hij opent Recovery meteen met snoeiharde lyrics op Cold Wind Blows en op So Bad en Seduction is te horen dat hij zijn zelfvertrouwen nog niet is verloren.

Samenwerking

Op het album staan 17 tracks, waarvan slechts 4 samenwerkingen. Toch is er genoeg te beleven op het album, mede door het gebruik van een aantal sterke samples. Zo gebruikt Eminem de Black Sabbath klassieker Changes op Going Through Changes en is [[Haddaway]]’s What Is Love op een geniale wijze verwerkt in de samenwerking met [[Lil Wayne]], No Love. De teksten Lil Wayne zijn op deze track weer erg goed:

“Yeah my life a bitch, but you know nothing ‘bout her / I’ve been to hell and back, I can show you vouchers”.

Ook [[Pink]] en [[Rihanna]] maken hun opwachting op Recovery: Pink op Won’t Back Down en Rihanna op Love The Way You Lie. Twee opmerkelijke samenwerkingen, omdat de dames niet zomaar een stukje meezingen maar het echt hun eigen sound meebrengen. Won’t Back Down is een track die net zo goed op Pink haar album had kunnen staan en Love The Way You Lie past perfect in de rij met hits die Rihanna de afgelopen tijd heeft gescoord. Op beide tracks hoor je echter ook duidelijk het venijn en de agressiviteit van Eminem terug, wat voor een mooie combinatie zorgt.

Tracklist

1. Cold Wind Blows
2. Talkin’ 2 Myself (Feat. Kobe)
3. On Fire
4. Won’t Back Down (Feat. Pink)
5. W.T.P.
6. Going Through Changes
7. Not Afraid
8. Seduction
9. No Love (Feat. Lil Wayne)
10. Space Bound
11. Cinderella Man
12. 25 To Life
13. So Bad
14. Almost Famous
15. Love The Way You Lie (Feat. Rihanna)
16. You’re Never Over

Oordeel

Al staan er ook een paar mindere tracks op zoals White Trash Party en On Fire, Recovery is naar mijn mening een erg goed album geworden. Veel afwisseling, goede beats en sterke teksten zorgen ervoor dat Eminem de verwachtingen meer dan waar heeft gemaakt.

Deel: