Het verhaal van [[The Sound of Music]] zal bij 99% van de wereldbevolking wel bekend zijn. Natuurlijk zou het verhaal altijd geliefd blijven, maar een voorstelling staat of valt met degenen die daar invulling aan geven. De musicalversie van [[Albert Verlinden]] brengt daardoor niet veel verrassingen, maar deze versie van The Sound of Music staat als een Oostenrijkse berg. De cast maakt een zeer goede indruk; [[Wieneke Remmers]] (finaliste “[[Op zoek naar Evita]]”) zet een Maria neer die Julie Andrews meteen doet vergeten. En dat is een hele prestatie aangezien ze bijna tweeënhalf uur onafgebroken op het toneel staat. Rein Kolpa daarentegen was minder overtuigend in de rol van kapitein [[Von Trapp]], maar laat wel duidelijk zien dat theater en musical zijn thuis is. De vonken vliegen van het podium wanneer Maria en de kapitein met elkaar interacteren. De chemie tussen deze twee is niets voor niets zo overtuigend, aangezien de twee castleden afgelopen week bekend hebben gemaakt al geruime tijd ook in het dagelijks leven een stel te zijn. Met het nonnenkoor waan je jezelf in een waar klooster, mede door de zeer goede zang en mooie solo’s door [[Jackie van Oppen]].

Vertederend is het spel van de kinderen von Trapp, vooral de kleine Gretl veroverd de harten van het gehele publiek. Overtuigend acteerwerk door Koen Crucke (Max Dettweiler), Kirsten Cools ( Barones Schraeder), Steven Colombeen (Rolf) en Alexandra Alphenaar ( Liesl). Hoewel de keuze van Alexandra opmerkelijk te noemen is aangezien ze veel ouder oogt en is dan een 16-jarige Liesl. Een jongere actrice was wellicht een betere keuze geweest. Al met al zet ze haar rol goed neer.

Het overweldigend, fantastische, romantische decor van de weide met het uitzicht op de bergen neemt je mee naar Oostenrijk. Maar ook de intimiteit van het klooster wordt goed weergegeven. Het fraaie kostuumontwerp (Maya SchrÖder) en de pruiken die elke persoon een heel eigen karakter meegeven maakt het plaatje compleet. Met de scenario’s, de vertalingen en de onvergetelijke nummers als Do-Re-Mi, Edelweiss, Ooit vind jij je droom, Tot snel vaarwel maakt het helemaal af en zijn de acteurs bijna een echte familie.

Na de voorstelling neemt een blije Albert Verlinde (producent) het woord en maakt de winnaar van een speciale musicalprijs bekend, omdat onlangs de 400.000ste kaart verkocht is voor The Sound of Music. Dat is de familie Vroon uit Groningen, het gezin mag een weekend naar de musicalstad Londen. Door de kinderen von Trapp wordt de winnares uit het publiek gehaald om haar prijs in ontvangst te nemen.

The Sound of Music is nog te zien t/m 13 juni, in Rotterdam, Breda, Amsterdam, Groningen en tenslotte Apeldoorn. In Apeldoorn valt voor het laatst het doek en dan kan worden terug gekeken op de beste verkochte voorstelling ooit voor Albert Verlinde en Roel Vente.

(c) foto: Roy Beusker

Deel: