De kans om meesterdrummer [[Billy Cobham]] live in concert te zien en horen is een kans die je direct moet aangrijpen. Cobham, voorheen drummer bij o.a. [[Miles Davis]] en [[Herbie Hancock]], en mede-oprichter van het beroemde [[Mahavishnu Orchestra]] had twee juwelen uit de Nederlandse drumscene uitgenodigd om enkele optredens te verzorgen in Duitsland en Nederland. [[Rene Engel]] en [[Nippy Noya]] ([[Massada]]) volgden Cobham gisteravond het podium van de Boerderij in Zoetermeer op, voor een avond van drums, percussie en mimiek. Het was Noya die het publiek boeide met zijn ingetogen uitdrukkingen, maar vooral het collectief Cobham/Noya/Engel dat het publiek ademloos liet door het geluid van bassdrum, tomtom, conga en meer. Het collectief speelde gezamelijk, iets wat je niet meer vaak ziet in de drumwereld. Geen solo’s om zichzelf te bewijzen boven de anderen, maar geleidelijke overgangen, traditional worlddrumming, zoals Cobham zelf al zei: Zoals de drum in vroeger tijden door grote groepen gespeeld werd.

Cobham maakte een ontspannen indruk, ondanks dat het voor de drummer de eerste keer was dat hij achter de conga’s plaats nam. Het ging hem uiteindelijk niet slecht af, hoewel het spelen van Cobham nog wat onwennig overkwam. Noya daarentegen voelde het publiek perfect aan en speelde duidelijk met de eerste rijen van het publiek. Meemompelend bespeelde de oud-percussionist van de Molukse band Massada niet alleen zijn vaste conga’s, maar ook tot klankschalen omgevormde bekkens, crotales, cajon, sleebellen, en kreeg de lachers op zijn hand toen hij al duimdrum spelende de aandacht probeerde te trekken van Rene Engel, die verzonken in gedachten, zijn tijd met de ogen gesloten, luisterend afwachtte. Zijn ‘Amazing Grace’ kwam niet verder dan de eerste rijen, maar gaf aan hoe duidelijk hij in zijn vel zat. Engel maakte indruk met drumsolo’s die bij menig rockband niet zouden misstaan, al hield hij zich, net als Cobham en Noya perfect aan het geheel. Om en om wisselden ze van solo tot achtergrond en terug, zichzelf wegcijferend in het geheel. De Boerderij staat er bekend om dit soort juweeltjes binnen te halen, en ook dit maal zijn ze geslaagd om een gedenkwaardige avond te programmeren. Cobham, Noya, Engel, drie drummers die de zaal met gemak alleen zouden kunnen behagen, maar met drie tesamen, was het een avond om van te smullen.


Foto’s (c) Stephen Hotsma 2010

Deel: