Woensdag. Hoogste tijd voor een nieuwe alfabetcolumn. U kent ze wel. Vanaf de letter ‘z’ naar de letter ‘a’. Inmiddels zijn we aangekomen bij de letter ‘w’. En daar staan er in min collectie nogal wat van, moet u weten. Had ik bij de letter ‘x’ nog grote moeite om er een passend ensemble of correcte artiest bij te vinden, heb ik thans een scala aan mogelijkheden. Daarnaast heb ik het enorm druk met van allerlei andere zaken, dus laten we maar vlug beginnen. Doet u mee?

Als u het mij wilt vergeven, dan sla ik in deze column Tom Waits, Sonny Boy Williamson, Jeff Wayne (die van de War of the World musical, prachtige dubbel-cd – een ‘moet heb’), en zelfs Ween over. Ik zal hun namen even aanstippen, omdat ze mij allen zeer dierbaar zijn en een uiterst verdienstelijke bijdrage hebben geleverd aan mijn muzikale verleden en heden (en mijn collectie). Maar genoeg nu, daarover. Hup, aan de slag.


Whroumm, een Nederlandse (jawel, uit Huizen nota bene) metalband met een zeer fraaie plaat met de originele titel: Dark Side Of Town. Een geweldige jaren ’80 cover (en dat terwijl de plaat uit de jaren ’90 komt – uniek!). Whroumm, dus. Even googlen levert niet al te veel op. Hun complete discografie bestaat precies uit deze plaat. En die heb ik er dus tussen staan. Gekocht bij, als ik mij niet vergis, Bullit (te Eindhoven), in de bak van vijf gulden. Want, beste mensen, ik ben nog van voor de euro al begonnen met sparen. Weet u dat ook weer. Even rekenen…. aha! Fred komt uit de jaren ’80. Precies. Dat zijn mijn jaren. Daarom staat ook Wet Wet Wet, Wham!, en Ike Willis bij de ‘w’ in mijn kast. Maar goed, Whroumm dus (valt nog niet mee om die naam in een keer goed te tikken, probeert u eens: Whroumm). Uit de bak van vijf gulden (stickertjes zitten er nog op – hij was daarvoor 36,95, geen gelul.). En zonder gekheid: een uiterst aangename plaat! Heerlijke rock. Goed opgenomen (mooi geluid en mooie mix) en een meer dan verrassende gitaarsound van (ik gok) Christiaan Scheele. Ik gok, omdat er twee heren gecrediteerd worden voor guitar & vocals. De bassist, Henk vd Schee wordt specifiek NIET gecrediteerd voor vocals. Aldus vermeldt de inlay: Henk v/d Schee: Bass, No vocals.

Ik weet niet of de plaat nog te vinden is, maar ik zou zeggen: doet uw best want het is een zoektochtje waard. Als je van rock houdt. Metalrock – geen grunten, geen death, maar heerlijke rockmetalrock. Whroumm, dus. Met de plaat: Dark Side Of Town.

Dan staat naast Whroumm Wig Hat, met een nare foto op de voorkant, en de wellicht nóg naardere titel: This Came Out Of Me. Punk pur sang. Prachtig, als u het mij toestaat. ‘Hard to find’ als u Google wilt geloven. U kunt ook mij geloven: niet eenvoudig te vinden, maar onmogelijk allerminst. Via Yahoo! second hand, en Amazon kunt u nog een exemplaar op de kop tikken. Gelooft u mij maar: als u van Punk houdt, mag deze eigenlijk niet ontbreken in mijn collectie. En dat doet hij dus ook niet. Maar wellicht in de uwe wel. Want zo gaat het soms.

Wens ik u verder een fijne woensdag.

– Fh.

Deel: