Ik trof Pieter Both, zanger van de populaire reggae-band Beef in een rustig kroegje in Amsterdam-west. Zoals altijd maakte de zanger een relaxte indruk, ondanks drukke tijden. Beef staat op het punt om er een jaartje tussenuit te gaan, maar dat maakt het leven niet rustiger. Op mijn vraag of het een definitief einde is van Beef antwoord hij ontkennend. Pieter: “Nee man, Beef is een deel van ons leven, iedereen houdt zo veel van de band, in de laatste 12 jaar hebben we zo veel met elkaar meegemaakt, natuurlijk met pieken en dalen, maar we zijn gewoon een grote familie geworden, Beef komt altijd terug. Kijk, je hebt natuurlijk altijd de kans dat er iemand verliefd wordt op een meisje in Italië of zo, en emigreert, maar dat gevaar is er ook als je er niet even tussen uit bent. Kijk, als we over een jaar elkaar opbellen, en er is iemand die er nog niet klaar voor is, of nog geen tijd, dan wachten we nog een maandje of een half jaartje extra, maar zeker is zeker, Beef komt terug! De Dijk is er ook wel eens even tussenuit geweest, maar ook die kwamen altijd terug. Ik denk dat je het daarmee moet vergelijken.”

Pieter leunt ontspannen achterover, bestelt een colaatje en vervolgt, “Denk maar niet dat we het in dat jaar rustig aan gaan doen, iedereen is met volop andere projectjes bezig. Zo ga ik met Koentje (Koen ‘Koenfu’ Lommerse, red.) terug naar Gotcha!, de Gotcha All Stars, en dat gaat echt toppie worden, weet je, overal zal het dak er af gaan. We zijn met Gotcha! allemaal een jaartje of 20 ouder geworden, maar iedereen heeft er nog net zo veel zin in. Ik bedoel, Martijn Bosman op drums, dan weet je het wel. Eigenlijk iedereen is er weer bij, op Ro (Krom, red.) na, die is net vader geworden en heeft jammer genoeg eventjes afgezien van toeren, maar ik neem zelf een deel van zijn partijen over, dus dat komt ook goed. In november, nee oktober al, beginnen we in Oss, in de Groene Engel, en dat gaat zo door tot eind december. Verder ben ik nog bezig met een hoorspel; The Ghettoblaster Sound System, een hoorspel met een creatieve noot, wat liedjes die ik in een soort van verhaalvorm ga doen. Dat is een idee van me dat al jaren op de plank ligt, en ik nu eindelijk kan afmaken. En Real Classic FM; jee ik had nooit gedacht dat ik nog ooit in een coverbandje zou gaan spelen, maar dit is echt leuk! We gaan zo’n leuke kant op, een bandje waarmee we covers in een reggaejasje gaan steken, op z’n Jamaicaans, zoals de reggae is ontstaan, het verbasteren van Amerikaanse nummers, ja dat is heerlijk om je mee bezig te houden.”

“En verder heb ik nu wat meer tijd voor Playmeloud.com. Dat is een website met de beste Nederlandse liedjes die ik ooit samen met Marcel ‘Mizza’ Hendriks heb opgezet. Ooit zijn we begonnen met een Beef-nummer, en ondertussen hebben we al meer dan 400 liedjes online, Rock, Reggae, Jazz, Pop, Whatever, als het maar een goed nummer is. We pikken alle nummers zelf uit, krijgen natuurlijk ook veel aangeboden, zo van ‘Hey, check dit eens!’, en dan kijken we of het goed is, en dan plaatsen we het. En veel bij platenmaatschappijen langs he, altijd gewoon op zoek naar de beste Nederlandse nummers, verleden, heden en toekomst. Dan voeren we alles in de backoffice in, en maken dan links naar andere liedjes waar die artiest mee te maken heeft. Zo hebben we bijvoorbeeld een exclusieve track van Pete Philly, en dan maken we links naar nummers waar Pete ook op meespeelt, en waar die artiesten dan weer op mee spelen, en zo kom je achter hele leuke kruisbestuivingen. Dan krijg je echt dat iemand luistert en dan zo heeft van ‘Oh, speelt ie daar ook op mee?’, of zo. Het is eigenlijk gewoon een leuke hobby waar we ooit mee zijn begonnen, en nu nog steeds leuk is. om te doen. Vorig jaar bijvoorbeeld hadden we ook een exclusief nummer van Herman Brood: ‘Papa komt vanavond niet thuis’, een rapnummer van Brood, dat al 10 jaar zo ergens op de plank had gelegen en niemand meer erg in had, en dat hebben we dan geplaatst, een videoclipje bij gemaakt, met een leuke actie voor War Child en zo. En zo hoor ik zelf nog eens muziek die ik anders nooit zou horen.”

“Ik hou van alle soorten muziek, nu krijg ik dingen voorgeschoteld waar ik anders nooit op zou komen, zo ook Johan, een waanzinnige Nederlandse Band, persoonlijk zou ik er niet achteraan gegaan, maar vanuit het oogpunt van PlayMeLoud ben ik naar ze gaan luisteren en plaatsen we de beste nummers van hun op de site. Nu heb ik daar meer tijd voor, door die ‘rust’.”

“Beef gaat uit met een nieuw album, ‘Favourites’, zo heette de afgelopen tour ook. En dat is leuk, want iedereen binnen de groep, inclusief de crew, heeft zijn favoriete nummers gezocht, een beetje alle 13 goed, en daar hebben we heel democratisch een cd van samengesteld, inclusief ‘She Loves me’, die we afgelopen februari nog hebben opgenomen, en ‘When Doves Cry’ van Prince. De cd is overal te koop, platenzaken, webshops, de site, maar voorraden zijn bijna op, en bijpersen is niet waarschijnlijk, want we willen het exclusief houden, onze favorites. Onze laatste optredens zijn met speciale gasten. We hebben er over gedacht enkele buitenlandse artiesten uit te nodigen waarmee we ooit hebben opgenomen, maar houden het toch in de familiekring, zoals onze volle neef Kenny B., super populair in Suriname bijvoorbeeld en Leona, dat is echt een superzangeres, soulzangeres, een van de beste, zo niet de beste van Nederland, heeft ondertussen al gewerkt onder anderen met Kane, Candy Dulfer, de Nits, Mathilde Santing, en ze is ook al actrice’. Ja, Leona is gewoon De stem van Nederland, en qua soul heb je Trijntje Oosterhuis, Birgit Lewis, maar Leona staat met hen toch echt op een gedeelde eerste plaats. In oktober een eigen cd, maar nu al nummers op PlayMeLoud al, echt omdat we fan zijn, en dan zetten we daar graag een spotlicht op.”

Pieter kijkt na twee uur voor het eerst op zijn horloge, en verontschuldigt zich; op naar de volgende afspraak. Donderdag staat Beef in 013 in Tilburg, om vrijdag het laatste concert te hebben in de Melkweg in Amsterdam.

Deel: