Na twee uitverkochte edities keert het Transition Festival op zaterdag 14 april 2018 terug met een dagvullend programma in alle zalen van het Utrechtse TivoliVredenburg. Tijdens het festival wordt met een frisse blik gekeken naar de huidige ontwikkelingen binnen de jazz, waar de inspirators binnen het genre het podium delen met de jonge innovators. De eerste bevestigingen: Cory Henry & The Funk Apostles, Lizz Wright, Pat Martino Trio, Jaga Jazzist, Eric Vloeimans’ Gatecrash featuring Jorrit Westerhof, Phronesis & New Rotterdam Jazz Orchestra Extended “The Behemoth”, Keyon Harrold, Cameron Graves Trio, Jazzmeia Horn, Liberty Ellman Trio, Guidi-Petrella-Sclavis-Lobo, Kika Sprangers Quintet en Sebastiaan van Bavel Trio feat. Jasper Blom & Vera Naus. Meer namen volgen snel. Early bird tickets zijn uitverkocht. De reguliere ticketverkoop is reeds gestart.

Cory Henry & The Funk Apostles
Een van de drijvende krachten in de hedendaagse jazz is toetsenist Cory Henry. Hij verkreeg bekendheid door zijn bijdrages in fusioncollectief Snarky Puppy, maar is tegenwoordig minstens zo bekend onder zijn eigen naam. Cory Henry speelt al sinds zijn tweede orgel en heeft sindsdien met jazz, gospel en elektronica als bouwstenen een volstrekt eigen, funky sound ontwikkeld. Voor de samenstelling van zijn band The Funk Apostles heeft hij een selectie gemaakt van muzikanten die eerder ervaring hebben opgedaan in de bands van Booker T Jones, Lauryn Hill, Aretha Franklin en Erykah Badu. Met deze groep doorgewinterde musici maakte hij het debuutalbum ‘Chapter 1: The Art of Love’, vol aanstekelijke nummers maar met live voldoende ruimte voor improvisatie.

Lizz Wright
Lizz Wright behoort tot de nieuwe generatie jazzvocalisten die voortbouwt op de erfenis van Nina Simone, Ella Fitzgerald en Billie Holiday, maar met een actueel geluid. De domineesdochter leerde het vak op de ouderwetse manier: met het zingen en spelen van gospelnummers in de kerk, maar met haar warme en diepe stem kan Wright eigenlijk elk genre aan. Op haar nieuwe album Grace (2017) gaat ze terug naar haar roots: het diepe, Amerikaanse zuiden van Amerika. Het resultaat is verrassend bluesy!

Pat Martino Trio
Vijftig jaar na zijn doorbraak is Pat Martino terug met een nieuw album Formidable (2017), zijn eerste studioalbum in elf jaar tijd. De invloedrijke 73-jarige gitarist speelde in zijn beginjaren vaak met organisten, maar werd uiteindelijk vooral bekend om zijn snelle en vloeiende fusion-gitaarspel. Op zijn nieuwe album keert hij juist weer terug naar het geluid van uit zijn beginjaren, met een grote rol voor Hammondorganist Pat Bianchi, door Downbeat magazine bestempeld als één van de beste organisten ter wereld.

Jaga Jazzist
De Noorse jazzformatie Jaga Jazzist is al 23 jaar heer en meester in het ruim opvatten van de term “jazz”. Zo hoor je in hun muziek net zo goed elementen uit electronica, (post-)rock en klassiek. Hun laatste wapenfeit Starfire stamt alweer uit 2015 en een nieuw album laat nog even op zich wachten, maar de nieuwe single Prokrastinopel (met gastrol voor Reine Fiske van de Zweedse progrockband Dungen) klinkt alweer veelbelovend. Bovenal komt hun muziek het beste tot zijn recht op het podium, waarmee de achtkoppige band inmiddels een ijzersterke reputatie heeft opgebouwd. “Berekenend en zelfverzekerd, virtuoos, gedreven en ongelofelijk veelzijdig.” schreef Written In Music over hun laatste optreden in Utrecht.

Eric Vloeimans’ Gatecrash
In 2007 presenteerde Eric Vloeimans zijn nieuwe elektrische band Gatecrash met het livealbum Gatecrashin’ en scoorde daar meteen een Edison Award mee. Tien jaar later heeft de band internationale bekendheid vergaard en is momenteel een van Vloeimans’ voornaamste projecten. De band bestaat uit een vaste bezetting met Jeroen van Vliet (op fender rhodes en keys), de IJslandse bassist Gulli Gudmundsson en drummer Jasper van Hulten, maar wordt voor deze show op Transition aangevuld met de innovatieve en eclectische gitarist Jorrit Westerhof.

Phronesis and New Rotterdam Orchestra Extended “The Behemoth”
Phronesis, de band rondom bassist, componist en bandleider Jasper Høiby, is geen onbekende op het Transition Festival; afgelopen editie speelde het akoestische trio voor een afgeladen Hertz zaal. Op de komende editie van Transition presenteert Phronesis hun nieuwe bigband gedreven album The Behemoth. Voor deze gelegenheid breidt het trio hun bas/drums/piano bezetting uit met het twaalfkoppige New Rotterdam Jazz Orchestra, bestaande uit een aantal sleutelfiguren uit de Nederlandse jazzscene zoals Bart Wirtz, Rob van de Wouw en Jan Duikeren. In 2017 schitterden ze al met deze formatie op North Sea Jazz festival, wat zo goed beviel dat dit unieke project op reprise komt op Transition.

Transition Festival 2018 met:
Cory Henry & The Funk Apostles, Lizz Wright, Pat Martino Trio, Jaga Jazzist, Eric Vloeimans’ Gatecrash feat. Jorrit Westerhof, Phronesis & New Rotterdam Jazz Orchestra Extended, Keyon Harrold, Cameron Graves Trio, Jazzmeia Horn, Liberty Ellman Trio, Guidi-Petrella-Sclavis-Lobo, Kika Sprangers Quintet en Sebastiaan van Bavel Trio feat. Jasper Blom & Vera Naus en vele anderen.

Deel: