Manchester is de bakermat van vele muzikale groepen zoals The Bee Gees, Elbow, Simply Red, Oasis en natuurlijk The 1975. In 2012 bracht de band het gelijknamige album uit, waarmee ze zichzelf meteen op de kaart zetten. Vorig jaar kwamen ze met het album ‘I Like It When You Sleep For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It’ naar Amsterdam en verkochten ze de toenmalige HMH uit. Pas volgend jaar komt het derde album uit, maar de Europese tour werd alvast afgetrapt in de AFAS Live.

The 1975

Al een half jaar na de debuutsingle mochten de heren mee als voorprogramma van Muse, wat de populariteit ten goede kwam. Frontman Matthew Healy is de absolute oogappel van het publiek door zijn androgyne uiterlijk, beweeglijkheid op het podium en inhoudelijke teksten. Met zijn uiterlijke trekjes van Robert Smith (The Cure) en podiumgedrag wat lijkt op Brandon Urie is de vergelijking met Panic At The Disco gauw gemaakt.
Ook het publiek in de AFAS was vergelijkbaar met de band uit Las Vegas, 85% vrouwelijk met een gemiddelde leeftijd van 16. De complete horeca in de zaal was zelfs alcoholvrij gemaakt. Zeer opvallend was ook de grote aanwezigheid van Britse fans.

Boodschap

De aftrap van het optreden werd gemaakt met wellicht het leukste nummer van vorig jaar: ‘Love Me’. De vergelijking met Duran Duran is niet te ontkennen, en eigenlijk is die typische jaren ’80-sound het geluid van The 1975. Een heerlijke popsound met lichte rockinvloeden. Na een half uur spelen was het voor “Matty” tijd om een gesprek met het publiek aan te gaan. Opvallend veel regenboogvlaggen in het publiek verraadden het zwak die de band heeft voor LGBT. Tijdens zijn verhaal over liefde voor iedereen ongeacht geslacht, ras of seksualiteit werd er vanuit het publiek een bijbel op het podium gegooid. Waar dit makkelijk als negativiteit kon worden beschouwd, pakt Healy dit moment aan om een boodschap aan iedereen mee te geven: Heb elkaar lief, zoals de bijbel het zegt (of je nu hetero of homo bent als vrije interpretatie). Een luid applaus leidde ‘Loving Someone’ in.

Ook zijn verzoek om minimaal één nummer te beluisteren zonder telefoon te gebruiken werd met een luid applaus ontvangen. “Ook ik wil elk moment vastleggen met mijn camera,” vertelde Matty, “maar meestal zijn herinneringen mooier, wanneer je ze intens beleefd hebt… zonder bewijs”. Het nummer ‘Me’ werd compleet telefoonloos beleefd, en herinneringen werden gemaakt.

Perfectie

Het complete plaatje neigde naar perfectie. Hoewel het maandag bloedheet was in de stad, was de temperatuur in de zaal zeer comfortabel. Het was niet compleet uitverkocht waardoor er voldoende ruimte was om te dansen. Het geluid stond in perfectie afgesteld, loepzuiver en niet te hard. Geen overdreven lichtshow, maar wel steeds verrassend en indrukwekkend. Maar bovenal een setlist om de vingers bij af te likken, bijna foutloos gespeeld.

Publieklievelingen ‘Sex’ en ‘The Sound’ werden tot laatst bewaard en veranderden de vloer in een grote, springende massa fans. Er was niets af te geven op het concert van The 1975, het benaderde voor de fans het perfecte concert.

Foto’s: Armelle van Helden

Meer foto’s op onze Facebookpagina

Deel: