MTV’s Unplugged, voor het eerst uitgezonden in 1989 en haar hoogtij vierende halverwege de jaren ’90 met epische sets door onder andere Eric Clapton, Nirvana, Pearl Jam en Rod Stewart, leverde ‘stripped-down’ versies van classic hits door een keur aan artiesten. MTV heeft nu laten weten dat komende herfst er nieuwe Unplugged optredens opgenomen zullen gaan worden.

In eerste instantie waren de Unplugged optredens gebaseerd op de benefietconcerten die eind jaren ’70, begin jaren ’80 werden georganiseerd door de Britse afdeling van Amnesty International, waaronder Pete Townshend’s optreden tijdens het in 1979 gehouden Secret Policeman’s Ball en andere acts die in 1982 optraden tijdens The Secret Policeman’s Other Ball. Van beide events zijn compilatie albums uitgebracht.

De terugkeer van MTV’s Unplugged werd aangekondigd tijdens een corporate media presentatie in New York waar er bekend werd gemaakt dat MTV weer de focus gaat leggen op muziek na jaren van reality shows.

Eric Clapton’s uit 1992 daterende Unplugged album zorgde voor een enorme boost in de kijkcijfers en ook voor de gitarist werd het album een succes, hij mocht er drie Grammy Awards voor in ontvangst nemen. Er gingen wereldwijd meer dan 26 miljoen stuks van het album over de toonbank. Nirvana’s 1993 optreden, MTV Unplugged In New York, kwam uit in 1994 en was de band’s eerste album na de dood van frontman Kurt Cobain. Het album verkocht meer dan 11 miljoen stuks.

Deel: