2015 Was een uitzonderlijk jaar voor de Britse alternatieve rockband Nothing But Thieves; een succesvol debuutalbum, uitverkochte shows, en een groeiend legioen aan fans over de hele wereld. Amper een jaar geleden zag het er nog heel anders uit. “Toen we de liedjes voor het album schreven hadden we nog geen label, we schreven voor de lol en stelden ons geen beperkingen. Zo hebben we het hele proces van de plaat op eigen houtje bewandeld.”

Nog voor het titelloze debuutalbum in de schappen lag verkocht de vijfkoppige band uit Southend-On-Sea al shows uit en speelde het op grote festivals als Reading en Leeds. Het album piekte in de Britse album hitlijst op de zevende plek en wordt in februari van dit jaar uitgebracht in de Verenigde Staten.

Naast veel furore in eigen land maakte de band ook in Nederland al veel los. De single ‘Itch’ was veelvuldig te horen op de radio, een andere single ‘Trip Switch’ werd 3FM megahit en de band speelde in een volgepakte Charlie tent tijdens het Lowlands festival. Met een aanstaand optreden op het showcase festival Eurosonic-Noorderslag in Groningen hoopt de band hun bekendheid in Nederland en de rest van Europa nog een stapje hoger te tillen.

One Trick Pony

De bandleden wijten het uiteenlopende geluid van hun eerste album aan het feit dat ze allemaal een andere muzikale achtergrond hebben. “Er zijn zoveel artiesten en bands die we te gek vinden, samen en laat staan als individuen, dat het niet anders kan dan dat onze muziek er heel gevarieerd uit komt”, zegt zanger Conor Mason.

“Soms hoor je een band die bijvoorbeeld net als Oasis klinkt en en dan denk je ‘is dat de enigste band die jullie leuk vinden?.’ Dat kunnen wij absoluut niet, onze waardering voor alle soorten muziek is zo groot dat we het niet kunnen laten om het in onze eigen muziek te verwerken.”

Dit betekent overigens niet simpelweg andere bands kopiëren. “Het is niet zo dat we een leuk drumpartijtje of een stukje tekst horen van een band en denken laten we dat ook gaan doen. Het is een hele natuurlijke progressie van wat we luisteren naar wat we maken, wij zijn geen one trick pony”, voegt gitarist Dom Craik toe.

Debuutalbum Nothing But Thieves tijdloos

Hoewel de debuutplaat nog maar net in de winkels ligt is zijn de heren van Nothing But Thieves al weer bezig met nieuw werk. “We zijn weer een paar jaartjes ouder en we hebben meer ervaring. Onze creativiteit blijft groeien en er is nog meer variatie en experimenten,” vertelt Mason.

“We gaan voor tijdloze muziek. Er moet geen stempel op kunnen worden gedrukt, over 20 of 30 jaar moet het nog steeds overeind staan. Het zal nog even duren maar ik kan niet wachten tot de fans kunnen horen waar we nu mee bezig zijn,” sluit Craik af.

Nothing But Thieves speelt tijdens Eurosonic op vrijdag op het Damsterstage.

Deel: