In 2012 overleed Etta James, de grand lady of soul. Ze liet een repertoire na dat vrijwel alle muziekstromingen van de laatste 50 jaar in Amerika omvat. Van jazz tot rock and roll, van blues tot funk en altijd met bezieling en soul.

©Ariane van Ginneke- Etta James Experience (7)Floor Kraayvanger was altijd al fan van Etta James en samen met Rob Key richtte ze in 2013 een Etta James tribute band op: The Etta James Experience. The Etta James Experience is niet zomaar een coverbandje, maar een geoliede machine van elf ras muzikanten die hun sporen in de soul en bluesmuziek verdiend hebben. De band bestaat uit zangeres Floor, Sjoerd Smeenk: piano, Hammond orgel en zang, Mike Donkers: gitaar en zang, Patric Roes: contrabas, basgitaar, Han Neijenhuis: drums, Rob Key: trompet, Hans de Kleijn: trompet en bugel, Marcel Tiemessen: tenorsax, Pieter van de Venne: baritonsax en achtergrondzangeressen PennyLeen Krebbers en Lisz Siebenhaar.

De statige oude bioscoopzaal van Luxor Live vormde het ideale decor voor de show van the Etta James Experience. En zeker, als de zaal zoals deze avond vrijwel uitverkocht is.  De band koos er ditmaal voor om de setlist min of meer chronologisch op te bouwen. Dat betekende dat de show opende met ‘Dance With Me Henry’ en ook dat de drie zingende dames al vroeg in de show gezamenlijk het podium deelden om de hartverscheurende blues van W.O.M.A.N. te zingen.©Ariane van Ginneke- Etta James Experience (6)

Het enthousiasme spatte van het podium af en dat sloeg ook over op het publiek zodat de show een groot feest werd. Of de band nu de big band swing van ‘Marketplace’ of het intense ‘At Last’ speelde, Luxor Live leek omgetoverd in een ouderwetse nachtclub met een prachtig orkest op het podium en dansend publiek op de vloer. Superhits als ‘I Just Want To Make Love To You’ en ‘Something’s Gonna Hold On Me’ werden massaal meegezongen en droegen bij aan de feestvreugde. Met het swingende, bluesy ‘In The Basement’ met een hoofdrol voor de blazers, werd het eerste deel van de show afgesloten.

Na de pauze verscheen de band in gebloemde hemden en soulpijpen alsof we in een soulclub terecht waren gekomen. En met soulvolle nummers als ‘Tell Mama’ en ‘Fire’ werd dat alleen maar onderstreept. De intense soulklassieker ‘I Rather Go Blind’ groeide uit tot het hoogtepunt van de show, met Floor als de absolute ster, wat een stem! Floor droeg ‘Do Right Woman, Do Right Man’ op aan alle vrouwen, maar toch speciaal aan haar moeder die ook in de zaal was. ‘Mama Told Me’ bracht de Luxor tot een kookpunt. Daarmee waren de nummers eigenlijk op en zo werd de reguliere set afgesloten met een funky uitvoering van ‘I Just Wanna Make Love To You’.

©Ariane van Ginneke- Etta James Experience (36)Het publiek schreeuwde hartstochtelijk om “Nog een liedje” zodat de band opnieuw op het podium verscheen om gewoon weer vooraan op de setlist te beginnen en met een feestelijk ‘Dance With Me Henry’ en de ultieme swing van ‘Something Got a Hold on Me’ werd een prachtig feestje afgesloten. Een kleine domper op de feestvreugde was het bericht dat de show in de Luxor de laatste met drummer Han Neijenhuis bleek te zijn, hij gaat The Etta James Experience verlaten. Hij kon zich vast geen beter afscheid wensen dan dit geweldige feestje in Luxor Live.

The Etta James Experience live is een belevenis. Een elf koppige band op het podium is op zich al speciaal. Door het speelplezier en het enthousiasme wordt een optreden vanzelf een feest. Floor Kraayvanger is het stralende middelpunt van de band, met haar prachtige stem doet ze bij vlagen Etta James zelf verbleken.©Ariane van Ginneke- Etta James Experience (17)

Foto’s (c) Ariane van Ginneke

Deel: