Rootsriders, een Nederlands/Caribische muziekgroep, tourt momenteel door Nederland in het kader van Bob Marleys 35 years anniversary van ‘Uprising’ De band heeft inmiddels al wat bekende zangeressen voorgebracht met Giovanca en Shirma Rouse als meest bekende voorbeelden. Rootsriders is vooral bekend van hun Tribute2BobMarley liveshows.

In het verleden trad men veel op in theaters maar dit jaar is men on the road in het live club circuit. Voor de aanstekelijke muziek van Bob Marley is dat ook wel zo handig. Immers wie kan er bij deze reggae klanken nu stil zitten. Zelfs de stijve Nederlanders weten dan niet hoe snel ze uit hun stoel moeten komen om lekker mee te swingen.

rootsriders-3Na het overlijden van Bob Marley  is reggae niet echt heel populair meer geweest in Nederland want na Peter Tosh, Aswad, Black Uhuru en Sly & Robbie hebben we weinig grote reggae sterren meer in Europa gehad. Alleen Ziggy, de zoon van Bob Marley, wist nog bescheiden succes te boeken. Zo heeft elke generatie wel zo zijn of haar muzieksoort. Rock en metal hebben in de hitparade immers ook wel hun hoogtepunt gehad. Nieuwe generaties willen toch wat anders dan hun ouders. Als er maar genoeg tijd over heen gaat dan wordt het vanzelf weer populair we moeten dan feitelijk 1 of 2 generaties verder zijn en daar zijn we dan ook nu wel bij aanbeland. De muziek leent zich dan ook zeker om lekker mee te swingen en te zingen want de kracht van Bob Marley was toch wel om betekenisvolle muziek met een boodschap te maken die echter toch ook zeer pakkend was voor een groot publiek.

De Rootsriders hebben qua belangstelling niks te klagen in hun 9-jarige bestaan zijn ze al vele landen afgereisd rootsriders9om hun eigen muziek en Bob Marley Live Shows te spelen.
De kleuren rood geel groen sieren de achtergrond van het decor en is de associatie met reggae dan snel gemaakt. De dj draait Peter Tosh (meerdere malen) Aswad en Black Uhuru precies wat je verwacht bij een avond Bob Marley tribute.In plaats van een voorprogramma dus een DJ. Modern meets classic.

De zaal loopt langzaam vol. Rustig begeven de mensen zich van de buitenplaats, waar het met een hapje en drankje goed toeven is, naar de concertzaal  down under in de ruime kelder. In tegenstelling tot de verwachting was het zeker geen 40+ samenzijn maar een goede dwarsdoorsnede van 15 tot 50. Uiteindelijk is het wel een volle bak geworden en worden de vele bekende nummers luidkeels meegezongen. Publieksfavoriet is zeker  ‘Is This Love’, maar ook ‘Three Litte Birds’ , ‘Buffalo Soldier’ en ‘Get up Stand Up’ worden enthousiast ontvangen. In de toegift even gas terug met een akoestische versie van ‘Redemption Song’ waarna de band afsluit met het swingende hoogtepunt van de avond ‘Could You Beloved’ . Het publiek houdt van deze band want het heeft 2 uur lang mogen genieten van een niet te stoppen trein met een geweldige band die iedereen van voor tot achter in de zaal aan het swingen heeft gebracht.

rootsriders-5Rootsriders hebben de zomer zojuist ingeluid. Wat een band! Zo soepel, glad en vet als zonnebrandolie. Deze olie dendert door zonder een moment te stoppen. Het is een energieke show die mede doordat de zangers elkaar afwisselen. Het enige wat ontbrak op de bijeenkomst zijn de joints. Het rookverbod wordt strikt nageleefd, keurig als we zijn in Apeldoorn. Dit is het begin van een hele mooie zomer. De platen van Bob Marley gaan de komende tijd weer afgestoft worden. Voor de huidige liefhebbers Gov’t Mule heeft een nieuwe plaat uit ‘Dub side of te mule’ met verrassend veel reggae tonen.

Deel: