JTaylor_40375-BTW_RGBJames Taylor brengt op vrijdag 12 juni zijn nieuwe album ‘Before This World’ uit. De Amerikaanse singer-songwriter is volgende week dinsdag 14 april te zien in De Oosterpoort in Groningen. Twee dagen later staat James Taylor in het Utrechtse TivoliVredenburg. De opvolger van het met platina bekroonde ‘October Road’ liet twaalf jaar op zich wachten. Op ‘Before This World’ zijn tien nummers te horen, waaronder negen nieuwe composities. James Taylor maakt het lange wachten goed met een DeLuxe Editie van ‘Before This World’. Naast het standaard album is een DVD toegevoegd met daarop een bijzondere behind-the-scenes-documentaire getiteld ‘There We Were: The Recording Of James Taylor’s Before This World’.

Voor de opnames van ‘Before This World’ nodigde James Taylor zijn oude begeleidingsband uit in zijn thuisstudio in Washington. Hier kwamen onder anderen bassist Jimmy Johnson, drummer Steve Gadd, gitarist Michael Landau en toetsenist Larry Goldings samen. Naast zijn vaste club mensen schakelde James Taylor ook de hulp in van zijn muzikantenvrienden Sting en Yo-Yo Ma. Sting en de wereldberoemde cellist zijn te horen op de titelsong ‘Before This World’. In het nummer ‘You And I Again’ begeleidt Yo-Yo Ma James Taylor op de cello. De zanger houdt de opnames letterlijk dicht bij huis; ook Taylor’s vrouw Kim en zijn zoon Henry hebben een rol gekregen op het album. De twee zingen mee op de nummers ‘Angels Of Fenway’ en het prachtige folknummer ‘Wild Mountain Thyme’.

Op ‘Before This World’ komen de belangrijkste thema’s in het omvangrijke oeuvre van James Taylor samen. “My sort of self-expression and the autobiographical aspect of my work is a thru-line that links all my albums together,” legt Taylor uit. “I think I have grown musically, and I think people can hear it in what I played in ‘68, and you can hear it in what I’m singing about now. It is ongoing, it’s still me, but it’s still evolving.”

In de afgelopen tien jaar heeft de 67-jarige James Taylor niet stilgezeten. Hij tourde de wereld over en maakte onder andere de concertfilm ‘One Man Band’ waarvoor hij een Emmy-nominatie ontving. Samen met zangeres Carole King nam hij het album ‘Live At The Troubadour’ op. In 1971 scoorde Taylor samen met King zijn tot nu toe grootste hit met het nummer ‘You’ve Got A Friend’. Vorig jaar gaf de vijfvoudig Grammy-winnaar een compleet uitverkochte tour door Europa en de Verenigde Staten.

Deel: