Minimal music componist van het eerste uur Terry Riley staat centraal tijdens de vierde editie van dit tweejaarlijkse World Minimal Music Festival in Amsterdam. In Muziekgebouw aan ’t IJ is tijdens het festival van 8 t/m 12 april veel van zijn werk te horen. Van In C waarmee hij in 1964 muzikaal doorbrak, tot zijn allernieuwste: de wereldpremière van Children of Gaza, dat tijdens het openingsconcert op 8 april klinkt. Ook vindt Hello Terry Riley plaats: een legacy concert door drie Britse toonaangevende producers van elektronische muziek: James Holden, Koreless en Luke Abbott.

De Amerikaan Riley, die in juni 80 jaar wordt, behoort tot de grote minimal music componisten. Anders dan het werk van zijn collegamusici Steve Reich en Philip Glass, is zijn werk sterk beïnvloed door jazz en Indiase klassieke muziek. De impact van zijn compositie In C wordt vergeleken met die van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. Het was de start van de minimalistische, pulsgebaseerde muziek, die velen kennen van Glass en Reich. Riley zal het hele festival in Amsterdam aanwezig zijn en zelf ook spelen.

Legacy concert Hello Terry Riley
Als hommage aan Terry Riley geven de Britten James Holden, Koreless en Luke Abbott op zaterdag 11 april in de Grote Zaal van het Muziekgebouw een hommage aan Terry Riley. Zij maken ieder speciaal voor het festival een op Riley geïnspireerd werk. Een eerbetoon aan de componist die hun grote inspiratiebron vormde. Op initiatief van het Muziekgebouw zal dit concert als coproductie op 9 april ook in de Londense cultuurtempel Barbican plaatsvinden.

Indian Night met Nayan Ghosh
Tijdens het festival zal Terry Riley samen spelen met de Indiase muziekgrootheid Nayan Ghosh op vrijdagavond 10 april tijdens een Indian Night. Riley is sterk beïnvloed door de Indiase muziek en woonde ook jaren in India. Op het programma van het festival staan naast concerten door Asko|Schönberg, pianist Ralph van Raat, pianiste Saskia Lankhoorn, The Necks, Colin Currie Group en Ives Ensemble ook andere muzikale activiteiten op het programma.

Deel: