Mathijs Leeuwis (1985, Waalwijk) wint in 2009 de publieksprijs tijdens de Grote Prijs van Nederland. Sindsdien verovert hij gestaag met volhoudende zekerheid het land met volstrekt authentieke gruizige rootsmuziek. Na zijn Engelstalige debuut waarop hij teruggrijpt naar de Mississippi-Delta-blues, komt zijn besef dat die delta niet zijn land is, dat is Het Land van Maas en Waal. Dat levert Nederlandstalige composities op. Deze liedjes legt hij vast op zijn goed omvangen albums; ‘Klei, Stront en Zand’, 2009 en ‘Wachten op de klap’, 2010. Mathijs zingt met een aardse stem vol met Brabantse warmte. Om hem muzikaal te duiden kun je lijnen trekken tussen bijvoorbeeld Tom Waits, Bram Vermeulen, JW Roy, Thé Lau, Gerard van Maasakkers, Townes van Zandt, een ruime hand vol blues originals zoals Son House en onze eigentijds blues muzikanten. Op het snijpunt van die lijnen tref je Mathijs. Mathijs is een (h)eerlijk spelende dobro gitarist. De mondharp is zijn tweede stem. Hij laat zich bijstaan door een aantal kundige muzikanten, elk excellerend op hun instrument. Op 23 januari staat Mathijs Leeuwis in De Amer in Amen.

Deel:

Comments are closed.