In 2014 bestaan de Nits 40 jaar en dat vieren ze samen met het publiek tijdens hun jubileum tour in 2014 en 2015. Het was al weer twee jaar geleden dat ze Apeldoorn hadden aangedaan in het kader van de Malpensa tour van de plaat die in 2012 was uitgekomen.

De tijd vliegt ook voor de Nits; Binnenkort raken ze de pensioengerechtigde leeftijd aan maar voor artiesten ligt dat vaak wat anders qua planning. De Nits gaan met de tijd mee want op het programma stond af en toe een keuzemenu. Willen jullie kiezen tussen ‘Jos days’of ‘Cars & Cars’. Dat was nog niet zo’n moeilijke keuze. Maar de keuze tussen ’Sketches of Spain’ en ‘Adieu sweet Bahnhof’ was een hele lastige voor de volgestroomde zaal. Het was een volle bak in Apeldoorn en met een show van 2 uur kwam iedereen wel zijn of haar favoriet tegen. Al vroeg in de set werd ‘Nescio’ gespeelt om de stemming er maar vast goed in te krijgen. Met een oevre van 350 nummers moesten er ook wel keuze’s gemaakt worden en werden er af en toe weer wat vergeten pareltjes afgestoft. Nummers van de platen begin jaren negentig ’Ting’ en ‘Giant Normal Dwarf’ kwamen rijkelijk voorbij.’ Het dromerige ‘Christine’s World’; een knallende ‘Soap bubble box’ en het sfeervolle ‘Radio Shoes’ . Denk je dat ze afsluiten met een nieuw nummer ‘Aloha Drums’ blijkt dit een nummer van de plaat ‘New Flat’ uit 1986. Zo zullen velen deze avond beleeft hebben; geen greatest hits set maar een ‘live DJ set’ waarbij het publiek wordt verrast met bekend en onbekend eigen werk. Alsof de heren willen zeggen “zet nog maar eens een oude plaat op en ontdek deze maar weer eens opnieuw!”

De dromerige hawai gitaar van ‘Aloha Drums’ wordt echter gewoon op de Ipad gespeelt. De Nits gaan mee met de tijd. Ze staan op 13 juni 2015 dan wel op ‘Retro Pop’ te Emmen. Hun muziek heeft niks met retro te maken ze blijven zich ontwikkelen ondanks dat ze 40 jaar in het vak zitten. De nits staan met 6 benen in het nu en spelen ook nummers uit het ‘retro’ tijdperk. Drummer Rob Kloet memoreerde het na afloop al we leren nog steeds de nodige finesses. Zo zijn de heren ook wel weer; Na afloop komen ze gezellig een wijntje drinken. Het is immers een jubileum feest en feesten doe je samen.

Deel: