De twee vrijgelaten bandleden van Pussy Riot spannen een rechtszaak aan tegen de Russische staat vanwege hun gevangenneming. Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina zijn twee van de drie leden van de Russische punkband die waren opgepakt en opgesloten na een “punkgebed” in de Cathedral of Christ the Savior te Moskou. Ze werden veroordeeld voor “hooliganisme gemotiveerd door religieuze haat”, en moesten voor twee jaar de cel in. Het derde lid, Yekaterina Samutsevich, werd na hoger beroep vrijgelaten, Nadezhda en Maria mochten na een landelijke amnestie regeling eerder de cel uit.

Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina willen nu van de Russische staat een schadevergoeding van €120,000 per persoon ter compensatie, alsmede €10,000 voor de kosten van de griffierechten. Ze worden vertegewoordigd door de mensenrechtenorganisatie Agora, zij zeggen; “De leden van de band hebben geen eerlijk proces gehad hier in Rusland dus willen ze het eindelijk ter sprake gaan brengen in het Europese gerechtshof voor mensenrechten. Ze willen hiermee een voorbeeld stellen zodat Russen openlijk kunnen spreken over gevoelige politieke onderwerpen, zelfs als de meerderheid daar niet achter staat. Dit is een zaak over vrijheid van meningsuiting en een eerlijk proces”.

Tolokonnikova en Alyokhina zijn sinds hun vrijlating nog steeds politiek aktief, ze hebben onde andere een groep opgericht die zich sterk maakt voor de rechten van gevangenen.

Deel: