In een landschap waarin we tegenwoordig wekelijks kunnen kiezen tussen meerdere festivals is het moeilijk om nog op te vallen en de aandacht van het publiek te trekken. Om er uit te springen moet je tegenwoordig met een unieke opzet komen, een opzet waarin de organisatie van het nieuwe Festival The Brave in denkt te zijn geslaagd: Een mix van singer/songwriter, indie- en folkartiesten zal op 23 augustus neerstrijken in de Tuinen van West in Amsterdam. The Brave zal een line-up hebben van nieuwe namen voor het Nederlandse publiek, maar ook enkele gevestigde namen die het verdienen om wat meer in de picture te worden gezet. Een festival voor mensen die graag nieuwe muziek wil leren kennen.

Maran Rauws, één van de organisatoren van The Brave is uitgelaten over het festival, dat wordt gehouden op het nieuwe evenemententerrein in Amsterdam. “Precies tussen Amsterdam, de ringvaart Haarlemmermeer, Halfweg en de N200 ligt het terrein, dat je een klein beetje kan vergelijken met een kleine versie van Spaarnwoude; Een evenemententerrein met een mooi groot veld en een heuvel die is opgezet als een soort van Amphitheater”, verklaart Maran op de vraag waarom we die naam nog niet kenden. “The Brave is daarbij het eerste openluchtfestival in Nederland dat zich volledig richt op singer/songwriter, indie- en folkmuziek.”

De organisatie van The Brave heeft niet voor niets gekozen om geen echte grote namen te programmeren. “Die artiesten krijgen al genoeg aandacht en het is juist leuk om die onbekende artiesten te ontdekken. Veelal zijn dat veel leukere artiesten als je ze eenmaal leert kennen”, aldus Maran. Verdeeld over 2 podia staan op The Brave namen als Rue Royale, Jake Isaac, Float Fall, I am Oak en Sea + Air, maar ook het opkomende IJslandse talent Stafrænn Hákon, Deense avant-garde pur sang van Hymns from Nineveh en Australische nieuwkomer Lowlakes. Dit, aangevuld met het beste talent van eigen bodem, waaronder Grote Prijs winnares Sofia Dragt, The Hammerville Boys, Tessa Rose Jackson en het wellicht grootste talent van de laatste tijd, Dotan. En de uiteindelijke winnaar van De Beste Singer-songwriter van Nederland, die nog niet eens bekend is nu.

“We hebben echt gezocht op kwaliteit”, zegt Maran, “artiesten die we soms per toeval vonden, maar ook artiesten waar we echt naar hebben gezocht. Jake Isaac bijvoorbeeld, kwamen we maanden geleden per ongeluk tegen, waarna we hem een tijdje hebben gevolgd. We raakten zo overtuigd van zijn talent dat we hem wel moesten contracteren, net als Rue Royale, het Engels-Amerikaanse indie-folkduo, die volgens ons behoort tot de top van hun genre. Bestaan al sinds 2007, maar zijn in Nederland amper bekend. Dat mocht wel eens anders, dachten wij. En zo hebben we maandenlang gezocht naar de beste artiesten, waarvan wij vonden dat ze op The Brave moesten staan. Soms was het makkelijk om een artiest te vinden, soms ook moeilijk. Op onze zoektocht kwamen bijvoorbeeld we een band tegen, Stafrænn Hákon; Die waren zelfs in IJsland, waar ze vandaan komen, nog niet heel erg bekend. Die zijn wij toevallig tegen gekomen bij de zoektocht en we moesten moeite doen om hen te pakken te krijgen. We zijn dan ook erg trots dat zij op The Brave staan!”

In tijden dat festival na festival noodgedwongen moet stoppen is het best een grote gok om een nieuw festival uit de grond te stampen, zo vindt ook Maran zelf. “Vandaar de naam The Brave”, verklaart hij.

Brave {bn.} (ook: valiant, fearless, courageous, energetic, solid, gallant, daring): dapper {bn.}, moedig {bn.}, eerlijk {bn.}, flink {bn.}

“Het is altijd een gok om een nieuw festival te starten natuurlijk”, bekent Maran, “maar we lopen al jaren met het idee in ons hoofd en hebben er goed over nagedacht. We houden zelf enorm van deze muziek, maar we hebben wel goed gekeken of er behoefte was en waren dus blij verrast dat iedereen juist zo enthousiast was over het idee.”

Niet alleen de line-up zelf maakt van The Brave een mooi festival, juist de atmosfeer er omheen is uniek. Het amphitheaer zelf wordt erg huislijk aangekleed om zo een extra intieme sfeer te creëren, maar ook is er gedacht aan een mooie afterparty. “Na afloop van de programmering hebben we voor elkaar gekregen dat we tot na middernacht een speciaal programma kunnen presenteren, met een aantal heel bijzondere kampvuursessies, zoals bij de sfeer hoort”, verklapt Maran. “We kunnen nu nog geen namen bekend maken, maar rond het kampvuur zullen na afloop een aantal verrassingsoptredens plaatsvinden, waarbij we niet uitsluiten dat de bezoekers kunnen jammen met de acts die eerder op de dag op de podia stonden.” Werkelijk waar een unieke setting dus, waarmee The Brave een bijzondere aanvulling is op het hedendaagse festivallandschap.

Deel: