Dag twee van dit regionaal getinte festival staat ’s middags traditiegetrouw in het teken van de kinderen en jeugd. Met zang, dans schinken en spel. Helaas zit het de organisatie en enthousiaste vrijwilligers niet mee en zorgt het druiligere weer voor een lage opkomt. Dit weertype met hier en daar een flinke bui lokt nou niet bepaald de bezoekers uit hun huizen naar het Lambertusplein. Koppel daaraan de WK wedstrijd Brazilië – Chili (met verlenging) en het blijft lang rustig voor de podia.

De 16 jarige singer-songwriter Nina Leeder en de Venlose Funk/Rockband Frankly, met de vocale inbreng van Thessy Segers, staan te spelen voor een handje vol mensen (kennissen/familie?) met paraplu’s en poncho’s. De mix van klassieke rock en pop voortgebracht door de jonge honden van Royal Madness verdrijft langzaam de regelwolken. Rond halfacht mogen de prettig gestuurde leden van Sunday Zombies & the Brain met hun experimentele bluesrock / funk / reggae / enz. laten zien en horen wat ze in hun mars hebben. De techniek (gitaarpedaal) werkt niet mee, waardoor halverwege de show de vaart eruit is, maar dat kan de optimistische bandleden niets schelen.

Het wordt dankzij het water op het olievat (dat als drum wordt gebruikt) letterlijk en figuurlijk toch nog een spetterend optreden. Echt een heerlijke festivalband. Terecht dat de regen weg gaat! Robbing Banks mag met zijn onvervalste garagerock als eerste profiteren van de eerste droge momenten. De one-man-band speelt gitaar, drumt en zingt met een vette, rauwe stem. 3FM Serious Talent Taymir maakt aanstekelijke popsongs die ver weg wel iets hebben van de klanken uit vervlogen jaren. De beat klinkt lekker, opgewekt en de samenwerking als collectief staat stevig. De laatste act op het Souds podium, Sky Pilots, hebben wel wat weg van de Rolling Stones. De zanger lijkt, beweegt en kleedt zich als Mick Jagger. Ook de klanken en het gitaarwerk heeft er wel wat van weg. Desondanks hebben ze een eigen geluid. De Rock & Roll van deze mannen is energiek en dansbaar.

Tijdens dit optreden stroomt het plein plotseling vol en als het tijd wordt voor de legendarische popgroep 10cc staat het terrein bomvol met mensen. Dit had het festival eerder willen hebben! Het publiek wordt dan ook verzocht te drinken – om de tijd die ze ‘smiddags hebben gemist – in te halen. Het gaat toch om de drankomzet. Dat 10cc voor de verbeelding spreekt mag bekend zijn, dat ze het nog steeds waar weten te maken nu ook. De hit ‘Wall Street Shuffle’ komt als tweede op de setlist aan de beurt. ‘Not In Love’ en natuurlijk ‘Dreadlock Holiday’ sluiten de lijst af.

De allereerste single ‘Donna’ brengen ze in de toegift volledig a capella. Dat 10cc geen acapella groep is blijkt wel. Ze brengen het echter niet onverdienstelijk en wordt dan ook begroet met een enthousiast applaus. Met ‘Rubber Bullets’ wordt het optreden en daarmee ook het festival afgesloten. Het publiek keert tevreden weer naar huis. Alle vrijwilligers bedankt!

Foto’s (c) Marcel Hakvoort/Maxazine

Deel: