Al zes jaar gaat een vriendengroep iedere twee maanden naar een concert die steeds door een ander wordt uitgezocht. Gisteren was het weer zo’n avond die ons vanaf het centraal station met het pontje naar de overkant richting Amsterdam Noord bracht. Er zijn twee dingen waar de mens vrolijk van wordt; verrassingen en energie. Het optreden van Typhoon in de Tolhuistuin was voor ons een positieve verrassing.

Tolhuistuin
Deze dependance van de Paradiso is een nieuwe parel in de hoofdstedelijke clubcircuit. Grappig is om te ontdekken dat het eigenlijk een kleine kopie van de Melkweg is. Heerlijke zaal met goed geluid en hoewel het bordje “uitverkocht” op de deur prijkte zeker niet te druk met 600 aanwezigen. Klein minpuntje blijft toch dat er enkel met pin betaald kan worden, iets dat de doorstroming nog wel eens tegenwerkt.

Liefde is de Baas
Vanavond blijkt het de albumrelease te zijn van het tweede album van Typhoon. Hoewel wikipedia hem omschrijft als een rapper is deze titel al meteen verbeterd, door een lid van de vriendengroep, naar woordenkunstenaar. Het heeft maar liefst zeven jaar geduurd voor de opvolger van ‘Tussen Licht En Geluid’ gepresenteerd kan worden. Ook respect voor platenlabel TopNotch, die vertrouwen in Typhoon heeft gehouden en hem de tijd gunde. De laatste vijf jaar loopt er zelfs een documentairemaker met hem mee om de maak van dit unieke album vast te leggen. De productie ligt de handen van Dries Bijlsma en Ali Reza Tahoeni (A.R.T.) de twee Zwolse muzikale duizendpoten maar vooral beatmasters .Niet echt verrassend is ook de medewerking van andere leden van de Fakkelteitgroep als Rico en Sticks. Ook broer Blaxtar , Pete Philly en Benjamin Herman (bandleider en saxofonist van New Cool Collective) zijn van ongekende waarde voor het album ‘Lobi Da Basi’, wat ‘liefde is de baas‘ betekent.

Wervelstorm
Maar liefst 10 muzikanten , met drie blazers, op het podium zorgt al meteen voor hoog verwachtingspatroon. Een beter begin dan het idylische ‘We Zijn Er’ is nauwelijks denkbaar. Bij het derde nummer begint de positieve energie van Typhoon zijn uitwerking te krijgen. De enorme glimlach en ongekende muzikale kwaliteit van het gezelschap brengt iedereen in een soort trance. De vergelijking met een wervelstorm is natuurlijk iets te voor de handliggend, maar wel op z’n plaats.

De muziek is een mengeling van rap, jazz, dancehall, reggae, ska en zelfs Nederlandse kleinkunst. Met ‘IJswater’ kolkt de zaal en verandert de Tolhuiszaal bijna in een moshpit, terwijl ‘Van De Regen Naar De Zon’ je bijna doet denken aan Ramses Shaffy. Naast het optreden met Sticks (‘Ochtend Weer’) is de track met broer Blaxtar (‘Niets Verwacht’) een groot feest. De hele zaal doet gewillig mee met een “sit down” en ook de uitreiking van het eerste exemplaar door de ouders van Glenn en Kevin is een mooi gezicht. Typhoon mag de fles champagne sabreren en vervolgens met het publiek delen door deze als een autocoureur leeg te spuiten. Toch zijn er ook verliezers vanavond: de festivals als North Sea Jazz en Lowlands die verzuimd hebben om Typhoon te boeken deze zomer. Tot aan de laatste tonen is dit concert een schoolvoorbeeld hoe je de liefde voor muziek moet overbrengen op je publiek.

Het is de kunst van een artiest om zoveel energie te geven aan het publiek ,dat deze zich daar geen raad mee weten en dan gaan dansen, zingen of juichen. Typhoon is een meester in deze energiebeheersing. Op het pontje is de energie nog steeds voelbaar en dat is nauwelijks verrassend te noemen. ‘Lobi Da Basi’ is vanaf vandaag te downloaden op iTunes.

Deel: