Larry Graham, de thunder-pluk en trekbassist die bijna iedereen kent van zijn aandeel in de jaren ’60 “Woodstock” band Sly & the Family Stone was voor twee optredens even in Nederland. Op eerste Pinksterdag deed hij met zijn Graham Central Station het Jazz in Duketown Festival in ’s Hertogenbosch aan, op de tweede Pinksterdag mocht hij op Pinkpop 2014 ook nog even meedoen met een snelle Family Stone-medley bij het jonge Nederlandse talent Jett Rebel.

Graham’s innovatieve bas-stijl, slapping, ontstaan door gebrek aan een goede drummer, is later geïmiteerd door een aanzienlijke generatie van Funk, R & B, Rock en Jazz bassisten waaronder Level 42’s Mark King. Na de jaren met Sly Stone, heeft Graham een productieve koers uitgezet als solo-artiest, producer, lid van the New Power Generation van Prince en tourt hij sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw met de Graham Central Station de wereld rond en nu werd Den Bosch getrakteerd op een portie stevige funk.

De huidige line-up van een solide Graham Central Station bestaat uit Larry Graham; bariton-zang en basgitaar, Wilton “Fab” Rabb op gitaar, Jimi “Joy” McKinney op keyboards, Dave “City” Council op orgel/keyboard, Brian “Rio” Braziel op drums en Ashling “Biscuit” Cole op zang en Funkbox, een machine met percussiegeluiden.

Het doel van het laatste ontgaat me een beetje, op een lessenaar met glitterkleedje staat het ook een beetje stom, de show en mevrouw heeft zo’n apparaat niet nodig, ze is gezegend met een behoorlijke, heerlijke zangstrot en een tambourijn zou meer dan voldoende moeten zijn. Al vanaf de eerste minuut dat Graham met zijn draadloze bas voorzien van microfoon door het publiek naar het podium wandelt is het een groot feest van herkenning; hits als ‘Dance to the Music’, ‘Everyday People’, ‘Thank You For…’ en vele andere worden in een wervelende show gebracht waarbij natuurlijk de nodige bassolo’s en dance-move’s niet worden overgeslagen. Het geheel werkt heel aanstekelijk bij het publiek, al heel gauw is het een groot feest.

In de encore is er natuurlijk de onvermijdelijke uitsmijter ‘Higher’ waarbij een meute kinderen het podium wordt opgehaald en bij iedereen de wijsvinger in de lucht gaat. Bas-funk liefhebbers komen binnenkort weer aan hun trekken als op woensdag 2 juli aanstaande Bootsy Collins het nieuwe Tivoli in Utrecht aandoet.

Foto’s (c) Tom Moerenhout/Maxazine

Deel: