De eerste files staan richting het strand. Het is daardoor relaxed doorrijden richting de Amsterdam ArenA waar het Jazz Festival plaats vindt. Het aantal bezoekers van 4500 zal op deze zonnige dag niet gehaald worden. Wel de gewenste warme sfeer met jazz, soul en Cubaanse & Afrikaanse klanken. Naast de kennismaking met jong talent van eigen bodem kunnen bezoekers ook een bezoekje brengen aan de Koninklijke loge, plaatsnemen op de hoofdtribune en een skybox bezoeken. Jazz Amsterdam is een ongedwongen festival waar je met een glaasje champagne wordt ontvangen en waar wijn en bier in een net glas worden geschonken.

De vele gevarieerde acts zijn verdeeld over acht podia ondergebracht op vier levels, waarbij het podium met uitzicht op de hoofdtribune en de intieme ontmoetingen in de Phillips en ABN Amro lounge bijzonder zijn. De voetbaltempel zindert vandaag van temperament en gepassioneerde muziek. Francesca Tandori & Frits Landesbergen open op het ArenA veld voor een praktisch lege tribune. Een aantal bezoekers vermaken zich met selfies op de middenstip van het Ajax gras.

Op de Amsterdam stage zijn ook Licks & Brains begonnen. De combinatie van dansbare grooves en een aanstekelijke presentatie maakt Licks & Brains een bijzondere en energieke live act. De combinatie van eigen composities van Rolf Delfos en Frank Montis, de inbreng van zang en blazerssectiespecials, maken het tot heerlijke festivalband. Fervent Jazz liefhebber en ArenA directeur Hendrik Jan de Mari zingt zelf (niet onverdienstelijk) een nummertje mee.

Na mate de middag op gang komt begint het gemêleerde publiek binnen te druppelen. Bij zanger (soul) zanger Ruben Hein worden de eerste picknickkleedjes uitgespreid op de grasmat. Hij is trots om voor het eerst in zijn leven in een stadion te spelen. De charmes van jazzpianist en filmmuziek arrangeur Michel Legrand zijn erg aanstekelijk. En het publiek kijkt en vooral luistert aandachtig toe. Vanaf de tribune, liggend op de veld of vanuit de comfortabele luxe stoelen. Daar waar er bij de Dutch Concert Big Band meer mensen op het podium staan dan ervoor mag Benjamin Herman en vooral Giovanca rekenen op erg veel aandacht. Tot buiten de zaal staan mensen mee te genieten van hun muzikale en in het geval van Giovanca vocale performance.

Het door Vincent Bijlo gepresenteerde Into The Blind vraagt om meer stoelen. De interesse in een muzikaal avontuur in volledige duisternis is groot. Helaas werkt het verplichte “uit” bordje en de controle lampjes van de noodverlichting niet helemaal mee. In het donker werden beroemde blinde artiesten vertolkt. Boeiend idee, maar het komt muzikaal en vooral ‘visueel’ nét niet goed uit de verf. De energieke Rilan met zijn band ‘The Bombadiers’ zorgen voor een waar feestje van rock, soul en funk. Het laatste optreden op het voetbalveld door het Ack van Rooijen & Jeroen Manders Quintet krijgt geduchte concurrentie van Giovanca. Ook headliner Bruut!, Amsterdamse jazzband met een sound tussen jazz en rock in, trekt weinig mensen naar de Radio6 stage. Al hoewel de aanwezigen zich zichtbaar vermaken met een danspasje.

Fatoumata Diawara is een zangeres geboren in Mali. Nadat ze verplicht werd door haar ouders te stoppen met acteren vluchtte ze naar Parijs waar ze aangemoedigd door vele positieve reacties zich uiteindelijk volledig gericht heeft op zingen. Fatoumata’s eerste full length album genaamd ‘Fatou’ werd nr 1 in de World Music Charts in 2011. Met een wereldse wijsheid over vrouwenrechten en onderwijs voor alle kinderen nemen we afscheid van de ArenA.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort/Maxazine

Deel: