Tivoli de Helling, de plek waar afgelopen donderdag een zeer divers publiek uit allerlei uithoeken van Nederland, maar ook België en Engeland naar toe is gekomen om het concert van Scott Stapp en zijn band te beleven. Een zaal met een bijzondere sfeer en gelukkig behouden gebleven ondanks de oplevering van het splinternieuwe zalencomplex dat gebouwd is op het Vredenburg.

Het aanwezige publiek wordt opgewarmd door de Nederlandse rock ’n roll band The Pheromones, een viermansformatie bestaande uit de broers Michiel (bas) & Marijn Slager (zang/gitaar), Tanco Baart (drums) en Matthijs Hoitsma (gitaar). Zij zijn bekend geworden door het nummer ‘Stronger’ dat gebruikt is bij de promo’s voor de serie ‘Californication’ bij Comedy Central. Ook mogen zij zich wentelen in de warme belangstelling van radio DJ Gerard Ekdom. Het eerste album van deze band komt binnenkort uit en zal naar alle waarschijnlijkheid gepresenteerd worden op 26 juni in de kleine zaal van Paradiso. The Pheromones openen de zondag van Bospop 12 juli 2014. Een vermakelijke support act die de zuinige goedkeuring van het aanwezige publiek kreeg.

Na een korte pauze waarin de spanning bijna voelbaar oploopt dimt het licht en klinken de eerste tonen van het openingsnummer ‘Slow Suicide’, de single van het nieuwste album ‘Proof of Life’ van Scott Stapp, uitgebracht in november 2013. Het tweede album album wat Scott heeft uitgebracht sinds zijn vertrek bij Creed in 2004 (het eerste was ‘The Great Divide’ in November 2005). Het nummer vertelt over het diepe dal waarin de zanger zich bevond en hoe hij roofbouw pleegde op zichzelf, gevolgd door het indringende ‘What If’ van Creed’s ‘Human Clay’ album. De toon is gezet en het publiek is meteen in de ban van het warme en unieke stemgeluid van Scott dat zo typerend en pakkend is en dat, net als Scott zelf overigens, de drank- en drugsverslaving heeft overleefd.

Scott lijkt als herboren, maakt direct contact met zijn publiek en kijkt ons met een open maar kritische blik aan. Dan volgt ‘Justify’ het enige nummer van ‘The Great Divide’ dat deze avond ten gehore wordt gebracht. Het optreden vervolgt met nummers afwisselend uit het Creed repertoire en van het nieuwe album ‘Proof of Life’ zoals ‘My Own Prison’, ‘New Day Coming’, ’ Bullets’, ‘Break Out’ en ‘Higher’. Alles luidkeels meegezongen door de aanwezige trouwe fans, die naar zijn eigen zeggen hem altijd zijn blijven steunen, ook in zijn moeilijke tijden. Maar hij maakt er ook geen geheim van dat zijn hervonden christelijke geloof hem uiteindelijk “gered” heeft.

Scott is van ver gekomen, opgegroeid in een gezin bestaande uit drie kinderen opgevoed door een alleenstaande moeder die hard werkte voor weinig geld, deels levend van voedselbonnen. Succes gekend met de Post-Grunge, hardrockband Creed en bijna ten onder gegaan aan de verleidingen, diverse verslavingen en andere ellende dat dit met zich mee bracht, waardoor hij steeds verder van zijn levensader, zijn muziek, kwam af te staan. Totdat hij letterlijk zijn laagste punt bereikte door een val van een balkon (volgens sommigen een sprong) van het Delano Hotel in Miami. Hij heeft dit mogen overleven en deze tweede kans heeft hem de ogen geopend, gezorgd voor een positieve omwenteling in zijn leven en geïnspireerd tot het schrijven van het volgende nummer op de setlist, ‘Hit Me More’. Bij het vertolken hiervan raakt Scott zelf geëmotioneerd en breekt heel even zijn stem, dat het extra mooi maakt.

Daarna het zeer populaire en bekende ‘One Last Breath’, een kippenvelmoment , gevolgd door ‘Only One’ waarin Scott alle gevoelens en emoties omschrijft die hij heeft doorgemaakt, zo vertelt hij het publiek. Een nummer met (wederom) een duidelijke boodschap. Na ‘My Sacrifice’ komt ‘Jesus Was A Rock Star’, het antwoord van Scott Stapp op de vraag van zijn zoontje of zijn vader een rockster is. De eerste toegift is een verrassing, het nummer ‘Crash’ dat hij volgens insiders voor de eerste keer deze tour ten gehore brengt, gevolgd door ‘With Arms Wide Open’ een powerballad van Creed.

Finale en kers op de taart ‘Dying To Live’ en titelsong ‘Proof Of Life’. De omschrijving over hoe het Scott is vergaan maar hoe positief hij nu in het leven staat, overtuigd van de weg die hij is ingeslagen en klaar om er vol voor te gaan. De wereld bekijkend met andere ogen. Hoe het ook zij, het publiek was zichtbaar zwaar onder de indruk van dit optreden.

Foto’s (c) Rob Sneltjes/Maxazine

Deel: