Wat zijn The Dire Straits zonder “Dire” en zonder Mark Knopfler? Met deze vraag in mijn hoofd ging ik 28 maart jongstleden naar poppodium 013 in Tilburg om het antwoord te vinden. De laatste keer dat de muziek van The Dire Straits live te horen was, was inmiddels ruim 20 jaar geleden, ik was toen nog te jong om concerten te bezoeken.. Met dit in mijn achterhoofd verwachte ik een uitverkocht 013, oude rockers en kekke 80’s shirts… Van dit alles was niets van waar. Verassend genoeg waren er veel jongeren, jongeren met hun ouders mee, ouderen en ook veel Belgische fans.

Voor de vervanging van frontman Mark Knopfler hebben de drie ex-leden van de Dire Straits, Alan Clark (toetsen), Phil Palmer (gitaar) en Chris White (saxophone) Zuid-Afrikaan Terence Reis (acteur en muzikant) ingeschakeld. Het verhaal gaat dat ze hem gevonden hebben via You Tube, vervolgens hebben ze hem gebeld en 2 maanden later speelde hij als de nieuwe frontman van The Straits in The Royal Albert Hall in Londen, het was toen maart 2011.

Nu na ruim een jaar touren speelden ze in 013 Tilburg, waar ze versterking hebben gekregen van onder andere Steve Ferrone op drums en de jonge Jamie Quire (24 jaar jong pas) die er qua verschijning op het podium niet echt bij lijkt te passen.

Openingsnummer is “Private Investigations” Nieuwe frontman Terence Reis heeft een bijna onmogelijke taak om de Ubergetalenteerde Mark Knopfler over te nemen maar ik denk dat hij erin geslaagd is en hij doet dit verdomd goed… Zijn soulvolle beetje hese stem en fijne manier van gitaarspel maken hem tot een perfecte vervanging zeker als je je ogen sluit komt hij heel dicht in de buurt van het geluid van Knopfler .. maar dan op zijn eigen manier..

Als ik mijn ogen weer opendoe speelt dezelfde Terrence Reis een heerlijke solo tijdens “Romeo & Juliet”. Het is mooi om te zien dat de andere bandleden ook zichtbaar genieten van zijn solo. Zo heeft Phil zijn ogen gesloten en knikt zijn hoofd met de solo mee, terwijl Chris, gekleed in een volledig dichtgeknoopt colbert, naar de grond staart..glimlachend.“Communique” begint klein met slechts Terrence op een resonator gitaar en de rest van de bandleden zijn stil en naarmate het nummer vordert doet iedereen mee, waar ook het publiek meezingt. Ook wordt er nieuw materiaal gespeeld, zo is “Jesus Street” geschreven door zanger Terrence Reis en het nummer wordt goed ontvangen door het publiek.

Tegen het einde van het twee uur durende concert bedankt Terrence het aanwezige publiek voor het bezoeken van hun live concert in deze lastige economische tijden, en hoopt in de zomer weer terug te komen naar Nederland. Na het concert hoor ik een Belgische fan achter mij tegen zijn maat zeggen: “Het was een groot muzikaal orgasme”. Hij had gelijk.

Foto’s (c) 2012 Robert Tjalondo

Deel: