Boef en de Gelogeerde Aap - Wij ZijnHet is vrijdag 21 januari en het is eindelijk zover. Boef en de Gelogeerde Aap, winnaars van de Grote Prijs van Nederland én de nieuwste aanwinsten van Nederlands grootste hiphop label Top Notch, brengen hun album Wij Zijn uit. Onder de hoede van hun nieuwe familie, de Fakkelteitgroep, wordt in 013 Tilburg de release van het album gevierd.

De avond wordt afgetrapt door Evenwicht. Het duo, bestaande uit Le Professeur en Proza krijgt een kwartier de tijd om het publiek op te warmen met hun oldskool beats en rhymes. Voor een bijna lege zaal is dat geen gemakkelijke taak, maar het duo haalt überhaupt niet het niveau dat verwacht mag worden van een act in de grote zaal van 013. Doordat bijna elke zin tweestemmig wordt gerapt is het veelal onverstaanbaar, daarnaast zit er weinig 'eigens' in het optreden. Er zijn veel invloeden van anderen bij het duo te ontdekken, maar door het gebrek aan iets unieks is het optreden weinig memorabel.

Na een korte pauze is het tijd voor Zo Moeilijk, die Nijmeegse Modo brengen in de 013. Het is goed te zien dat Nosa en Rosco op elkaar zijn ingespeeld, ze zetten een strakke set weg die het goed doet bij het publiek. Ook zij hebben slechts 15 minuten, maar zien kans om naast hits als Kleermaker ook Rasta nog op het podium uit te nodigen voor de keiharde track Ze Willen Rasta.

Natuurlijk kan de Fakkelbrigade niet ontbreken op deze avond. De brigade is dan ook op volle sterkte uitgerukt naar Tilburg. Sticks, Rico, Typhoon, James, Freez en A.R.T. zijn allemaal van de partij en zorgen gedurende een half uur voor een knallend feest. Zoals gebruikelijk bij de Fakkelbrigade optredens worden nieuwe FTG tracks afgewisseld met Opgezwolle en Typhoon classics. Zo komen Verre Oosten, Hoedenplank en Bumaye voorbij en wordt er afgesloten met de knaller Tijgers & Draken.

Dan is het tijd voor de hoofdact van vanavond: Boef en de Gelogeerde Aap. Voor een volle zaal opent Boef de set met een vette dubstep / hiphop intro waarin hij samples van de Gelogeerde Aap aan elkaar mixt. Vanaf het moment dat Aap daarna Vossenjacht inzet, gaat het publiek compleet los tot aan het einde van de show. Nieuwe tracks van Wij Zijn worden afgewisseld met oude tracks van Vind Ons. Tracks als Knockout en Echte Helden worden door de hele zaal uit volle borst meegeschreeuwd en het zal erom spannen of er meer bier de lucht in is gegaan dan er is opgedronken. De keiharde beats van Boef zijn dan ook voelbaar tot halverwege de zaal, maar de mensen die een uur lang een pit voor het podium vormen hebben daar duidelijk geen last van.

Het publiek smult duidelijk van de 'Boefieboy' beats en Aap toont zich als een waar podiumbeest. Beeldend, grappig, duidelijk, poëtisch en een echte ouwehoer zijn slechts enkele termen om zijn performance van vanavond te beschrijven. De paar kleine foutjes in de afstemming tussen Boef en de Aap worden dan ook grappend opgelost door Aap.

Nadat ook Marlon Penn voor een akoestische versie van Zien op het podium is geweest, en Isabelle live de zang van Wij Zijn voor haar rekening heeft genomen wordt de avond afgesloten met een tweede keer Echte Helden en een stagedive van Aap. Een avond waarop Boef en de Gelogeerde Aap eens te meer hebben laten zien dat zij terecht worden genoemd als grote beloften voor de Nederlandse hiphop en dubstep.

Deel: