alt 4×4=12. Dat zong Pippi Langkous toch ooit? Of in ieder geval iets in die richting.. Klopt, maar we hebben we persoon gevonden die het ook kan zingen! Deadmau5 (DJ Joel Thomas Zimmerman) brengt in december 2010 een nieuw compilatie album uit, waarop de house beats enigszins gemixt worden met dubstep en groove sounds. Een hele mond vol, dus wat volgt is een korte uitleg.

Deadmau5 is na Armin van Buuren, David Guetta en DJ Tïesto de populairste dance artiest ter wereld. Met zijn spectaculaire LED-show reist hij de bol af om de grote massa te laten bewegen. Tienduizenden t-shirts vinden een nieuwe eigenaar. T-shirts met de bekende muis (Deadmau5) welteverstaan. Al met al best een unieke act te noemen dus!

Het derde album van Zimmerman beschikt over een elftal nummers. Progressive House, Electrohouse en Dubstep vormen de basis van deze nieuwe plaat en ik moet zeggen, het klinkt best aardig. De muziek is zeer geschikt voor live acts, maar helaas voor een CD wat minder. Om maar weer even over de in- en outro’s van de muziek te beginnen: ze zijn langdradig. Een popnummer heeft een duidelijk begin en een duidelijk eind. Bij Dance wordt dit vaak gemixt, zodat er op de gehele CD geen stiltes te horen zijn (of het moet expres gedaan worden). Maar dan krijg je natuurlijk het probleem dat je nummer één niet zomaar over kunt laten lopen in nummer twee. Hier zal dus een tussenstuk ingelast moeten worden en dit hoor je goed. Droge, langdradige delen met alleen maar beats en een ‘clap’. Vaak klik ik deze overgangen verder naar het volgende nummer, maar op een stampend feest heb je geen tijd om elke zes minuten naar de CD-speler te lopen om het volgende nummer te draaien. Niet dat je op een feest constant naar de muziek luistert, maar het kan wat slepend worden als je er op gaat letten. En als je dat eenmaal gaat doen, kom je er niet meer vanaf..

‘Sofi Needs A Ladder’ is de eerste single van 4×4=12. Een vijf-en-een-half minuten durend nummer, met een wat langzame opbouw. Na deze opbouw (eindigt na een minuut of twee) gaat het nummer na een break ongestoord verder. Eerlijk gezegd een beetje een slappe single. Ik zou een ander nummer gekozen hebben: ‘One Trick Pony’ is een heerlijke dubstep track, met weer de herkenbare stem van de andere nummers. Enigszins eentonig gezongen, zorgt de beat voor een verandering op het album. Het einde is voornamelijk beschreven met dubstep, dat had er van mij meer op gemogen! Misschien is het een typisch geval van smaakverschil, maar ik kan beter luisteren naar dubstep dan de overige house en electro nummers.

Om een lang verhaal kort te maken: ik laat het zingen van 4×4=12 liever over aan Pippi, maar in het laatste dubstep gedeelte kan zelfs Astrid Lindgren niet tippen aan de enige, echte en vooral unieke dance act Deadmau5! (7/10) (Virgin)

{slide=Sofi Needs A Ladder}http://www.youtube.com/watch?v=gDndZn0YPdI{/slide}

Deel: