Iedere Kaapverdiaan is een wereldburger; als hij wordt geboren dan heeft hij altijd wel een oom, tante of nicht in het buitenland en zijn zijn ouders misschien wel van Senegal of Angola. De muziek van deze eilanden kent het zelfde verhaal en is een mix van Afrikaanse en Europese invloeden met een Kaapverdiaans sausje. Zo zijn er blijkbaar 49 verschillende soorten vast te stellen op de 9 bewoonde eilanden van Cabo Verde. Het festival van Cabo Verde is net zo kleurrijk als de mensen zelf. De Doelen in Rotterdam is dan ook een mooie plek om alle Kaapverdianen bij elkaar te laten komen voor een feestje. Niet alleen muziek maar ook lekker eten en drinken hoort daarbij.

De opening van het festival is wat stijfjes met speeches van o.a. burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en een minister van Kaapverdië. Na een geschiedenisles over de muziek van Kaap Verdië wordt de reis begonnen met het eerste optreden. Drie generaties gitaristen treden gezamenlijk op: Nestor Armindo Pires, Johnny Fonseca en Paulo Bouwman laten horen waarom de gitaar het instrument is van Kaapverdië. Op dit festival geen geren van de ene naar de nadere zaal om niks te missen. Met een optocht van trommelaars en dansers wordt het publiek begeleid van het ene naar het andere concert. In de Hal van de Willem Burger Zaal treden Bawtuquinhas op met de Batugue muziekvorm. Batuque verenigd een vraag en antwoordspel begeleid door handgeklap en percussie en wordt meestal gespeeld door vrouwen. De opzwepende Afrikaanse ritmes en de heerlijke dansbewegingen van de dames moeten je wel laten bewegen.

Hoogtepunt van het festival moet het optreden van Mayra Andrade worden, zij blijkt echter last van haar keel te hebben en dat is door het rauwe geluid dan ook te horen. Deze 25 jarige fraaie verschijning weet toch te boeien met haar eigentijdse versies van funaná, morna en batuque.

Afsluiter is de combinatie van Kaapverdische muziek met een “Hollands” studenten orkest die onder meer de Kaapverdische Frank Sinatra alias Johnny Ramos begeleid. De goede stemming en het feit dat het is uitverkocht mag een goed teken zijn in deze tijd waarin de toegangsprijzen zullen gaan stijgen (men wil de btw van 6 naar 19 procent verhogen) en de terugloop bij de vele concerten en andere festivals.



Foto’s (c) 2010 Eric van Nieuwland

Deel: