BillEvansAls je Bill Evans heet, niet dé Bill Evans, de pianist bent, maar je tóch in de wereld van de Jazz beweegt, zal het vast meer dan eens voorkomen dat mensen je naam verwarren. Nu heeft déze Bill Evans het voorrecht dat hij nog leeft. Dus, bij een aangekondigd live optreden, zullen weinig Bill-Evans-De-Pianist-fans in de waan zijn hun grote held eindelijk te kunnen bewonderen.

Neen, we hebben het dus níet over Bill Evans de pianist, maar over Bill Evans de saxofonist (tenor en sopraan). Bill Evans met Dave Weckl, Mark Egan & WDR Big Band Cologne. Een heerlijke cd. Live in 2008 alweer, in de prachtige stad Keulen. Tja, aan mij de eer om hier iets zinnigs over te zeggen. Nou, laat dat maar aan mij over! Want ‘iets zinnigs zeggen over Bill Evans’ is my middle name. Al was het maar alleen over deze cd. Wat een pareltje is dat zeg!

Heerlijke sax-fusion met groot orkest. Composities die geen naam mogen hebben, maar dat toch doen. Zoals welluidende namen als Soulgrass, Soulbob, Rattletrap en Cool Eddie. Nou, dat weet u wel het. Precies, die Fusion-mannen kunnen beter muziek maken dan namen voor hun muzikale toestanden verzinnen. Maar als dat, zoals in het geval van Bill Evans de saxofonist, ten goede komt aan de performance, nou .. dan prima! En zo is ook deze CD een heerlijk uurtje luisteren.

Hier en daar Yellowjackets (maar dan wat grootser door de band erachter), soms klinkt het als [[Kenny G]]. on acid (nooit gehoord, maar dat lijkt me wel wat, eerlijk gezegd) en allemaal strak zoals het hoort. Het titelnummer Vans Joint, om er maar eens een track uit te lichten, staat als een huis van begint tot het einde. Een energieke Bill toetert de luisteraar prachtige improvisaties de oren in. Niet te missen.

Het uitdelen van een 8/10 doe ik dan ook graag. Twee puntjes van de 10, omdat er weinig nieuwe dingen gebeuren (al vind ik de combinatie fusion-met-big-band-begeleiding erg prima) en het hier en daar iets te georkestreerd klinkt. Maar dat mag de pret alleszins drukken. Dat doet ‘ie dan ook niet! Graag op de iPod, deze plaat.

Koop Bill Evans – Vans Joint bij Bol.com

Deel: