Op 14 mei komt alweer het nieuwe studioalbum uit van Morcheeba, ‘Blackest Blue’. De Britse band is na het verschijnen van het vorige, zeer succesvolle, album ‘Blaze Away’ toe aan hun tiende album en dat is voor Maxazine aanleiding om deze week eens extra aandacht te besteden aan de band en haar werk.

Morcheeba werd in 1995 opgericht door de broers Ross en Paul Godfrey, met zangeres Skye Edwards. Waar ze in het begin de richting in leken te gaan om een band in de richting van Massive Attack en Portishead te gaan worden, ontwikkelde het drietal al snel een eigen sound, bestaande uit een mix van trip hop, rock, folk rock en downtempo, met hier en daar een vleugje R&B. Eerste single ‘Trigger Hippy’ van debuutalbum ‘Who Can You Trust?’ gooide hoge ogen en en trok de belangstelling van muziekfans over de hele wereld.

In 2004 vertrok Skye Edwards de band, toen Morcheeba een andere richting in dreigde te gaan. Ze werd vervangen door Daisy Martey op het album ‘The Antidote’ en Jody Sternberg tijdens de bijbehorende tournee. Het album werd geen succes en op vervolg ‘Deep Dive’ maakten de broers gebruikt van verschillende zangeressen en zangers, waaronder de Noorse Thomas Dybdahl. Ook dit album werd geen groot succes en de band zocht in 2010 uiteindelijk weer contact met Skye Edwards voor het album ‘Blood Like Lemonade’. Het bleek de juiste keuze te zijn.

Na albums ‘Head Up High’ (2013) en het vijf jaar later uitgebrachte ‘Blaze Away’, is de band weer helemaal terug aan het front met huhn tiende album ‘Blackest Blue’. En na tien albums is het een mooi moment om terug te kijken op de carrière van de Britten. Het resultaat is een playlist van wat wij vinden, 16 essentiële Morcheeba-singles. Maxazine presents: Morcheeba Essentials!

Deel: