De naam ‘The Piano Guys’ doet vermoeden dat het tweederangs pianisten zijn uit Crazy Piano’s, maar niets is minder waar. Het viertal bestaat uit slechts twee muzikanten, waarvan de helft cello speelt. Via YouTube werden ze wereldwijd bekend en donderdagavond wisten ze zelfs de Afas Live voor een groot deel te vullen.

The Piano Guys

Alleen al de filmpjes van The Piano Guys werden op YouTube bij elkaar meer dan een miljard keer bekeken. Door bewerkingen van Bruno Mars in combinatie met Bach en de Disney-klassieker ‘Let It Go’ met Vivaldi’s ‘Vier Jaargetijden’ ontplofte internet bijna.

The Piano Guys bestaat tegenwoordig uit cellist Steven Sharp Nelson, pianist Jon Schmidt en twee hele belangrijke mannen achter de schermen. Videoproducer en locatie-scout Paul Anderson is het brein achter de bizarre beelden van de videoclips. Geen locatie is te gek, en de uitdaging om de vleugel ergens neer te zetten heeft geen grenzen. Ook het nieuwe lid Al van der Beek houdt zich bezig met de bewerking van de beelden maar is vooral als zanger en songwriter actief.
Met hun zesde album ‘Uncharted’ op zak was het spannend of de internethelden ook live hun mannetje konden staan.

Pianowinkel

Midden op het podium stonden de instrumenten gepositioneerd voor de twee hoofdrolspelers. Nelson en Schmidt eisten deze rol op in het eerste gedeelte van het concert. Vooral de improvisatie van de U2-hit ‘With Or Without You’ oogstte veel respect. Met slechts een looppedal en twee instrumenten was deze uitvoering een schitterende versie.

Met veel gevoel voor humor bespraken ze de “rivaliteit” tussen de twee instrumenten en vertelden ze over de afkomst van de opmerkelijke bandnaam. Deze is namelijk terug te leiden naar de naam van de winkel waar Jon Schmidt werkzaam was. Om op YouTube reclame te maken besloot de eigenaar dat Jon maar piano moest gaan spelen, met een overvol tourschema als gevolg. Ook de Amsterdamse muziekzaal was zo goed als uitverkocht. “Tot op de dag van vandaag hebben ze nog steeds geen piano verkocht” grapte Schmidt.

Klassieke Jukebox

Vlak voor de pauze kwamen ook de twee andere leden op het podium om hun eerste eigen geschreven nummer ‘Its Gonna Be Ok’ te vertolken. Met Al van der Beek als zanger werd zijn meerwaarde al snel bewezen. Bijna foutloos werd ook het tweede gedeelte van het concert afgewerkt. Met vooral bewerkingen van grote top 40-hits, prachtig samengesmolten door klassieke stukken, werd het een aaneenschakeling van herkenbare liedjes.

The Piano Guys is veel meer dan een coverband, ze herschrijven bekende hits en voegen daar mooie partituren aan toe. Een mooie aanvulling op de bestaande muzikale top 40-jukebox met een laagdrempelige ingang naar de klassieke muziek.

Foto’s: Kevin Knipping

Deel: