De Amerikaanse zangeres Michelle David is al vanaf haar kinderjaren met gospel in aanraking geweest. In New York was ze lid van diverse gospelkoren en volgde ze zelfs een opleiding aan de beroemde Fame school. Na diverse omzwervingen belandde ze uiteindelijk in Nederland waar ze onder meer lid werd van het gezelschap Big, Black & Beautiful. Na het succes van het album The Gospel Sessions I uit 2015 kwam er logischerwijs vorig jaar een vervolg op dit project. Een overvol Paradiso was klaar om bekeerd te worden.

Michelle David & The Gospel Sessions

Het idee achter het project is net zo simpel als geniaal te noemen. De gospel weer helemaal uitkleden tot aan haar basis. Geen swingende Hammond-orgels of grote gospelkoren die we kennen uit films. Met een groovy gitaarriff en een kleine percussie is er weer ruimte om te luisteren naar de teksten. Gitaristen Paul Willemsen en Onno Smit waren samen met Michelle David de oprichters van het project en een betere wisselwerking lijkt er niet mogelijk.

Bij de opener ‘Need Your Help’ was Michelle na opkomst zo ontroerd door de gigantische opkomst dat ze minuten lang verbaasd de Paradiso rondkeek. Ze beloofde er een knalfeest van te maken met vooral veel liefde, liefde voor elkaar en voor de muziek. De simpele opstelling was ook bij ‘Your’e Rocking My Soul’ een lust voor oog en oor. Twee gitaristen, een wasbord en de magische stem van Michelle leken je mee te nemen naar een straathoek in New Orleans. Muziek in haar puurste vorm.

Publiek

Met de toevoeging van percussionisten Toon Oomen en Bas Boumaen en het blazerstrio De Jackthorns werd het tijd voor een soul tintje. Michelle vertelde veel inspiratie te krijgen van The Stapple Singers en vervolgens veranderde de voormalige kerk in een dansfeest. Grote complimenten voor het geweldige publiek in Paradiso. Zonder gêne werden de armen in de lucht gedaan bij weer een Halleluja, en werd elk nummer afgesloten met een oorverdovend applaus. Het meest indrukwekkende was zonder twijfel ‘There’s A Place’ waarbij Michelle samen met Paul Willemsen dit kleine liedje vertolkte in een muisstil Paradiso. Een gevallen bekertje werd zelfs zo storend dat ze een kleine pauze inlaste om weer in het gevoel te kunnen komen. Complimenten voor het publiek.

Gastartiesten

Michelle is inmiddels zo verknocht aan ons landje dat ze ook de grote talenten uit muziekland een mooi podium biedt. Een van de grootste talenten op jazz-gebied is zonder twijfel Kris Berry. Haar prachtige engelachtige verschijning is een lust voor het oog, maar haar jazz en soulgeluid is alom geroemd. Ook in Paradiso was haar timing en gevoel zondermeer een heerlijke toevoeging. Ook de grote portie soul door Steffen Morrison en Ruben Hein waren van grote klasse.
Al met al was het vooral de humor en liefde van Michelle die de avond zeer geslaagd maakte. De liefde voor de gospel en dankbaarheid dat zij het mocht vertolken. Paradiso was voor heel even weer meer kerk dan popzaal.

Foto’s: Rene Obdeijn – Maxazine

Deel: