Bob Dylan doet waar hij zin in heeft, vanaf 27 augustus ligt er 4-CD’s tellende deluxe editie van zijn album ‘Self Portrait’ (1970) in de winkels, met de toepasselijke titel ‘Another Self Portrait’. De 4-CD box is onderdeel van Dylan’s ‘Bootleg Series’. ‘Another Self Portrait’ bevat nog niet eerder uitgebracht materiaal komende van akoestische sessies die gehouden zijn voor ‘Self Portrait’ en ook van ‘Nashville Skyline’ (1968) en ‘New Morning’ (1970). De deluxe versie bevat ook nog het complete concert dat Dylan en zijn band in 1969 gaf tijdens het Isle of Wight Festival, alsmede de geremasterde versie van ‘Self Portrait’.

‘Self Portrait’ is in 1969 opgenomen tijdens het hoogtepunt van Dylan’s carriére. Na de release werd het album door diverse critici naar de prullenbak verwezen, een recensent van Rolling Stone vroeg: “What is this shit?”. Dylan verklaarde in 1984 dat het de bedoeling was dat ‘Self Portrait’ slecht zou zijn. Toendertijd was Dylan druk met zijn gezin en had geen interesse in telefoongesprekken over het eventueel leiden van een protest beweging. Hij zei: “Fuck it. Ik zou willen dat die mensen mij zouden vergeten. Ik wil iets gaan doen dat zij onmogelijk leuk kunnen vinden. Ze zullen het gaan zien, horen, en zeggen, oke, Dylan is buiten beeld voor ons, hij geeft ons niet wat wij willen”.

Echter, het hele idee werkte averechts. Het album kwam uit, de mensen zeiden: “Dit is niet wat wij willen”, en ze kregen nóg meer hekel aan het album. “Ik verzorgde de afbeelding voor de hoes. Ik bedoel, er was geen titel voor het album. Ik kon iemand die wat schilderijen had gemaakt op vierkant canvas, ik schilderde de cover binnen 5 minuten en ik zei, ik niem dit album ‘Self Portrait’… het was als grap bedoeld, voor mij dan. Als een enkel album had ‘Self Portrait’ het niet gered, dan had het écht slecht geweest weet je. Ik bedoel, als je er een lading troep opzet, dan moet je het ook goed doen”.

Deel: