Een toplocatie in de bossen van Hellendoorn, een top sfeer en een diverse line-up met een aantal van de grootste festival-acts van ons land: dat waren de ingrediënten voor een zeer geslaagde editie van Dauwpop. Hoewel het vrijdag door drukte op de toegangswegen dringen was om op tijd te komen bij je favoriete act, was het voor iedereen genieten geblazen zodra ze het festivalterrein betraden.


Het is een probleem waar veel festivals de afgelopen tijd last van hebben: de onophoudelijke regenval. Het terrein in Hellendoorn lag er desondanks perfect bij, op de eerder genoemde parkeerproblemen na. Dit zorgde er helaas wel voor dat het optreden van Son Mieux misschien iets minder drukbezocht werd, maar later op de avond stond het alsnog helemaal vol bij de mainstage en de vele andere podia.


De Bud Main Stage was dit weekend de plek om naast Son Mieux ook Sera, Oscar and the Wolf, Di-Rect, Douwe Bob, Kraantje Pappie, Froukje, The Kooks en De Jeugd van Tegenwoordig te zien spelen. Het zijn namen waarvan je vooraf een bepaald verwachtingspatroon hebt en daar werd eigenlijk in alle gevallen aan voldaan.


Twee internationale acts

Oscar and the Wolf-frontman Max Colombie leefde zich helemaal uit en zette een show neer vol special effects en toffe graphics. Hij stond solo op het podium, maar dat maakte zijn optreden zeker niet minder meeslepend en indrukwekkend, getuige het publiek dat helemaal in zijn muziek op ging. The Kooks speelden hun grootste hits uit de zeroes en dat viel goed in Hellendoorn. De eerste hit van de Britse band mag dan alweer twintig jaar geleden zijn, op Dauwpop werd volop meegezongen.


Datzelfde gebeurde bij de Nederlandse acts, die we ook regelmatig terug zien en later dit jaar terug gaan zien op andere festivals. Di-Rect sloot de eerste dag af met een knallend optreden, waarbij vooral Marcel en Spike de show stalen, maar ook de band als geheel ervoor zorgde dat de afsluiting het hoogtepunt van de dag werd.


De Jeugd van Tegenwoordig is ook zo’n gevestigde naam die garant staat voor een feestje. Het viertal brak de tent zaterdag bijna letterlijk af en bracht de boel flink aan de kook na eerdere optredens van Douwe Bob, Kraantje Pappie, Froukje en de eerder aangehaalde The Kooks. De shows hadden een ding met elkaar gemeen: het stond tot ver buiten de tent vol met publiek, al verspreidde iedereen zich tussen de shows door ook over de rest van het terrein.


Wie Dauwpop een beetje kent weet namelijk dat je niet alleen bij het hoofdpodium los kunt gaan. Zo kon je voor het betere rockwerk terecht in The Barn, stonden artiesten als The Indien, Donnie, Gold Kimono en The Vices op de King King-stage en werd er bijna letterlijk op los gebeukt in de tent bij de Beuk-stage. Over afwisseling dus absoluut niets te klagen.


De Xite Party Pit bleek ook een behoorlijke publiekstrekker. Daar was het regelmatig zo druk dat er geen toeschouwer meer bij kon. Van Bilal Wahib tot Paul Elstak en van Bizzey tot Roxy Dekker: de kuil stond ramvol en het ging er helemaal los. De rij buiten was zeker bij ‘Roxy Ro’ zo lang dat er geen doorkomen aan was, maar ook zonder haar optreden te zien werd daar flink meegezongen.

Kortom: Dauwpop legt de lat al vroeg in het festivalseizoen hoog voor de ‘concurrentie’. Voor iedereen die houdt van een diverse line-up en enthousiast publiek, blijft Dauwpop een absolute aanrader.

Foto’s (c) Marjolein van Veldhuizen

Deel: