De afgelopen dagen werd het breed uitgemeten in het nieuws. De Nederlandse inzending van Joost Klein (Europapa) mocht niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De reden van de diskwalificatie zou de bedreiging van een vrouwelijke tv-medewerker zijn. Inmiddels is het Eurovisie Songfestival al afgelopen en wist Zwitserland het evenement te winnen, maar dat wil niet zeggen dat de kous daarmee af is voor Klein.

Onderzoek nog steeds gaande

Zaterdagavond laat werd Joost Klein al verhoord door de Zweedse politie vanwege de klacht. De vrouwelijke tv-medewerker die de klacht indiende is op dat moment ook verhoord. De zaak ligt nu bij de openbaar aanklager, die nu gaat bepalen wat er met de zaak zal gebeuren. De daadwerkelijke afwikkeling van de zaak kan echter nog weken op zich laten wachten.

Zelf zegt de artiest dat hij wel een dreigende beweging maakte, maar de vrouw uiteindelijk niet heeft aangeraakt. De reden van de dreigende beweging zou zijn dat Klein “tegen de afspraak in” alsnog is gefilmd door de cameravrouw. Het incident vond plaats op het moment dat Klein van het podium afstapte in de halve finale. Hij gaf op dat moment al aan niet gefilmd te willen worden.

Toen de vrouw door bleef filmen, maakte Klein dus een dreigende beweging naar haar. Dit is door de vrouw gemeld bij de EBU en de politie. Uiteindelijk heeft de EBU, de organisator van het Songfestival, besloten om Klein te diskwalificeren voor de finale van het 68e Songfestival in Malmö.

Petitie mocht niet meer baten

Kort na de bekendmaking van de diskwalificatie werd er door een fan al een petitie in het leven geroepen. Daarin werd opgeroepen om Joost Klein alsnog mee te laten doen aan het Songfestival. In korte tijd werd de petitie meer dan 80.000 ondertekend, maar dit mocht niet meer baten. De EBU bleef bij het besluit en sloot Klein uit van deelname.

Goede papieren voor Klein

En dat is een hard gelach voor de artiest, daar hij uitstekende papieren had om er met de overwinning vandoor te gaan op het Eurovisie Songfestival. Bij de buitenlandse bookmakers, waaronder bijvoorbeeld 22bet casino, bezette Klein lange tijd een 4e en 5e positie als er naar de quoteringen wordt gekeken.

En ook in de rest van de wereld werd er goed gereageerd op het nummer van de Nederlandse artiest. Zelfs dagen ná het Eurovisie Songfestival staat Klein nog in de top-50 van meest gestreamde nummers op Spotify. Op de dag van het Songfestival werd het nummer meer dan 2,5 miljoen keer beluisterd.

En ook op het gebied van volgers heeft de artiest niets te klagen. Binnen een week verdubbelde namelijk het aantal volgers voor hem op Instagram. Voorafgaand aan het festival stond dit aantal nog op zo’n 600.000. Inmiddels heeft Klein al meer dan 1,5 miljoen volgers op Instagram weten te verzamelen.

Zweedse politie doet snel uitspraak

De Zweedse politie verwacht al begin juni uitspraak te kunnen doen in de zaak, waarbij zij verwachten dat er tot vervolging over zal worden gegaan. Hier is sprake van een versnelde procedure, daar dit normaal gesproken zo’n 6 tot 8 weken in beslag neemt. De reden van de versnelde procedure is het ‘sterke bewijs’ dat er tegen Klein zou liggen.

Om wat voor bewijsmateriaal het gaat, wil de politie op dit moment nog geen uitspraken doen. Het is afwachten wat de uitspraak voor verdere gevolgen heeft voor de Nederlandse artiest. Inmiddels zou Klein wel weer in Nederland zijn. Hij zou met een privévliegtuig naar Nederland zijn gevlogen. Het is nog niet bekend of de Nederlander aanwezig zal zijn bij de uitspraak in Zweden.

Deel: