Iedere dag tipt Maxazine zijn lezers over wat er die dag te doen is op het gebied van muziek. Concerten, festivals of wellicht iets heel aparts. Dagelijks wordt er één concert of festival uitgelicht waar vreemd genoeg nog kaarten voor verkrijgbaar zijn. Voor de last minute beslisser, die vandaag nog een gezellige avond wil hebben! Vandaag tipt Maxazine: Manu Chao @ De Oosterpoort.

Concerttip maandag 6 mei: Manu Chao @ De Oosterpoort

Manu Chao, de Franse-Spaanse artiest en voormalige voorman van Mano Negra, komt in de lente van 2024 terug naar de lage landen. Dat doet hij opnieuw als ‘Manu Chao Acoustico’, met aan zijn zijde de Argentijns-Italiaanse guitarist Lucky Salvadori en de Galicische percussionist Miguel Rumbao.

Manu Chao, geboren op 21 juni 1961 als José-Manuel Thomas Arthur Chao, staat bekend om zijn eclectische muzikale stijl, die elementen van rock, reggae, ska, punk en Latijns-Amerikaanse muziek combineert. Hij groeide op in Parijs in een artistiek gezin. Zijn vader, Ramón Chao, was een schrijver van Galicische afkomst, en zijn moeder, Felisa Ortega, was van Baskische oorsprong. Deze culturele diversiteit beïnvloedde zijn latere werk, waarin hij vaak zingt in meerdere talen, waaronder Spaans, Frans en Engels.

Zijn muzikale carrière begon in de jaren ’80 als frontman van de alternatieve rockband Mano Negra. De band werd bekend om hun energieke live-optredens en mix van diverse muziekstijlen. Het album ‘Patchanka’ uit 1988 en ‘Puta’s Fever’ uit 1989 vestigden de reputatie van Mano Negra als een grensverleggende groep, ook mede door de wereldhit ‘King Kong Five’ en ‘Mala Vida.

Na het uiteenvallen van Mano Negra begon Manu Chao een solocarrière en bracht hij het album ‘Clandestino’ uit in 1998, een enorm succes dat hem wereldwijd erkenning opleverde. Het album, doordrenkt met sociale en politieke thema’s, werd geprezen om zijn authenticiteit en vernieuwende geluid.

Lag de nadruk bij de concerten van het voorjaar 2023 nog vooral op zijn album ‘Sibérie m’était contée’ dan wordt er in 2024 vooral naar hartelust geput uit het rijke repertoire van hits dat Manu Chao bij elkaar schreef. Ruim 25 jaar na datum blijven de nummers uit zijn succesalbums ‘Clandestino’ (1998) en ‘Proxima Estación Esperanzah’ (2001) nog altijd absolute meezingers voor velen. Maar Manu Chao, die nog altijd zijn thuisbasis heeft in Barcelona, zal overigens ook een aantal nieuwe nummers laten horen uit zijn nieuwe album dat eind 2024 verschijnt.

Of zoals Manu het zelf zegt: “Er is heus niet alleen een toekomst in China… Ook al staat de wereld op zijn kop of heb je een leven vol vergissingen… (“No solo en China hay futuro! Mundos al revés, ekivokadas vidas…”

Let op! Dit concert is uitverkocht, mogelijk zijn er nog kaartjes beschikbaar via Ticketswap of andere kanalen.

Deel: