Saxofonist en muzikale duizendpoot Benjamin Herman heeft ruim dertig jaar lang de wereld betoverd met zijn unieke klanken. Sinds de jaren negentig heeft Herman over de hele wereld opgetreden en meer dan vijftig albums uitgebracht, zowel onder zijn eigen naam als met zijn band New Cool Collective. Zijn eclectische muzikale repertoire omvat traditionele jazz, punkjazz, filmmuziek en postmoderne interpretaties van het werk van componist Misha Mengelberg.

In 2018 vervulde Benjamin Herman een langgekoesterde wens met de lancering van zijn Bughouse-project. Het samensmelten van zijn liefde voor punk en jazz resulteerde in een explosief album. Samen met gitarist Reinier Baas, bassist Peter Peskens en hardcore-punkdrummer Olav van den Berg dook Herman de studio in. Het resultaat was het album ‘Bughouse’ (2018), met twintig knallende composities van ongeveer twee minuten per stuk.

Nu, met ‘Bughouse: The ERUS / ARC Sessions’, presenteert Herman het tweede deel van zijn Bughouse-project. Dit tweedelige album heeft elk zijn eigen karakter. De A-kant werd opgenomen in de Rotterdamse Epic Rainbow Unicorn Studio van producer Simon Akkermans, terwijl de B-kant werd vastgelegd in de Amsterdam Recording Company met technicus Menno Bakker, dezelfde studio waar het eerste album van Bughouse werd opgenomen.

‘Bughouse: The ERUS / ARC Sessions’ toont opnieuw de veelzijdigheid van Benjamin Herman’s Bughouse. In tweeëntwintig nummers nemen Herman en zijn team de luisteraar mee op een wilde rit door jazzpunk, noise, freejazz en alles daartussenin. Van een eerbetoon aan een ruimteschip uit de iconische 90’s anime Cowboy Bebop tot een track geïnspireerd op het tapijt in Britse hotelbadkamers, en zelfs een heuse crime jazz ballad – dit album heeft het allemaal.

Met ‘Bughouse: The ERUS / ARC Sessions’ bewijst Benjamin Herman eens te meer dat hij een meester is in het combineren van genres en het creëren van muzikale explosies die de grenzen van de verbeelding tarten. Een auditieve ervaring die je meevoert naar onontdekte muzikale werelden!

Deel: