De Londense saxofonist Venna (Malik Venner) won op zijn 21ste al een grammy voor zijn bijdrage aan het album ‘Twice as Tall’ van Burna Boy. Daarnaast werkte hij samen met Beyonce, Masego, en Snoh Aalegrah. Hij toerde uitgebreid met drummeer Yussef Dayes en was te horen op diens laatste album Black Classical Music’ en de waanzinnige live albums ‘Live from the Joshua Tree’ en ‘Experience – Live from Malibu’.

Vrijdagavond stond hij met zijn eigen vijfkoppige band, heel bescheiden, in de intieme en supergezellig concertzaal Bitterzoet in Amsterdam. Die bescheidenheid is eigenlijk heel typerend voor de Brit die op zijn eigen composities heel mooi en sfeervol de ruimtes kleurt zonder schreeuwerig de aandacht te trekken. Venna is van oorsprong een jazzmuzikant die beïnvloed is door de traditionele jazz van John Coltrane, Miles Davis en Charlie Parker maar hij weet dat perfect te combineren met zijn liefde voor J Dilla en andere muziekstijlen zoals Afrobeat en grime. Het resultaat is een actuele vorm van cross over jazz die lekker in het gehoor ligt. Venna wil dan ook een pioneer zijn van zijn eigen generatie en tijdloze muziek maken die over 30 jaar nog steeds fris klinkt maar die nu ook zijn tijdgenoten aanspreekt.

Dat laatste is hem in ieder geval alvast gelukt want de opkomst in Bitterzoet bestond voor 95 procent uit een een mooi gemêleerd gezelschap met een gemiddelde leeftijd tussen de 20 en 30 jaar. Bitterzoet was tot de nok toe gevuld en de fans die op tijd een kaartje hadden gekocht werden getrakteerd op een onvergetelijke jazz funk show. Een show vol dynamiek en spanning. De track ‘Tam Tam’ met zangeres was de enige uitzondering op de verder instrumentale set. Venna speelde uiteraard het meeste werk van zijn EP ‘Venology’ uit 2021 en zijn laatste EP ‘Equinox’. Beide EP’s werden onlangs gebundeld uitgebracht op vinyl. Als bandleider gaf hij zijn band ruim baan om te soleren. En die band stond als een huis, waarbij het plezier en de muzikaliteit er vanaf spatte.

‘Sicily Box’ was het absolute hoogtepunt van de avond. Die prachtige track maakte hij samen met collega producent en collega saxofonist Marco Bernardis, drummer Yussef Dayes en bassist Rocco Paladino (jawel…de zoon van de legendarische bassist Pino Paladino). Je kent het wel, Sicily Box is zo’n track die je honderd keer op repeat zet zonder dat ie gaat vervelen. Zo’n track die iets losmaakt en je niet meer loslaat. Live voerde Venna zijn band naar een climax waarbij de bassist zijn moment kreeg om te shinen.

De band creëerde de rest van de avond subtiele melodieën, tempowisselingen en groovy soundscapes waarbij de tijd heel even leek stil te staan. Dat moderne crossover jazz een plek heeft weten te veroveren in de de harten van een nieuwe jonge generatie liefhebbers én fans is prachtig om te zien. Venna is deze zomer nogmaals te bewonderen in Nederland maar dan op een veel groter podium tijdens North Sea Jazz op zondag 14 juli.

Foto’s (c) Perrin Oubrie

Deel: