Op een regenachtige avond, op de eerste dag van maart, in het hart van Amsterdam, waar druppels de grachten sierden als glinsterende parels onder de straatverlichting, verzamelden de meest toegewijde aanhangers van de Groningse band The Vices zich onder de roemrijke koepel van Paradiso. Ondanks het weer dat hun kapsels had uitgedaagd, was het hun geestdrift die ontembaar bleek.

Toen de klok half negen  sloeg, doofden de lichten, signaleerde het begin van een avond gevuld met de echo van oprechte rock ’n roll. Met ‘Never Had To Know’ trapte de Groningse band af, een nummer zo cool in de opbouw, en met een energie, die de menigte onmiddellijk opzweepte, een zee van dansende silhouetten veroorzakend, zowel op de heilige grond van de zaal als op de mythische balkons van dit historische oord.

Floris van Luijtelaar, de charismatische frontman, schreeuwde ‘Paradiso!’ uit over de menigte, die met een orkaan van gejuich en applaus antwoordde. De nummers die volgden, waren als een reeks explosies, waarbij de decibellen met elk lied leken toe te nemen. Het was een sonisch spektakel dat de muren van het oude gebouw deed schudden op haar grondvesten. Floris kon zijn rusteloze ziel niet in toom houden en dook ook tussen het publiek op de balkons op.

Tussen de onstuimige golven van muziek door, vonden The Vices een moment van rust, een gezamenlijke adempauze waarin de band en hun volgelingen de magie van de avond in zich opnamen. “Jullie zijn fantastisch. Zoals altijd”, prees Floris het publiek, voordat ‘In and Out’ werd ingezet, een nummer dat de speciale band tussen artiest en aanhanger belichaamde.

Sinds hun opkomst in 2019 met de EP ‘Life Grows’, heeft de band een razendsnelle groei doorgemaakt, wat deze avond duidelijk werd toen ze een nieuwe show in TivoliVredenburg aankondigden. De trots van de band was voelbaar, maar het was de wederzijdse trots die in de ogen van hun fans blonk die de avond een extra lading gaf.

De avond vorderde en Paradiso bleef gevuld tot de laatste noot geklonken had. Met een ziel vervuld van muziek en een hart vol herinneringen, vertrok de menigte, ieder met hun eigen verhaal van deze avond. The Vices had bewezen dat muziek meer is dan klanken; het is een kracht die verbindt, die ontroert en die leeft, ook al speelden ze vooral materiaal van eerder werk als ‘Unknown Affairs’ en ‘Other Places’

Eén ding is zeker: The Vices hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten in het hart van Paradiso, een herinnering zo levendig als de muziek zelf.

Foto’s (c) Ilona van der Hoek

The Vices Setlist Paradiso Grote Zaal, Amsterdam, Netherlands 2024, Spit It Out! Tour pt.2

 

Deel: