Waarom vinden veel artiesten die al een tijdje meedraaien het nodig om na verloop van tijd hun oude nummers weer opnieuw op te nemen? Het is een trend van de afgelopen pakweg 10 jaar.

In een enkel geval begrijpelijk (in het geval van Taylor Swift die zo onder haar oude platenlabel
probeert uit te komen), soms ook totaal overbodig (Sting, U2). In de meeste gevallen voegt het
weinig toe aan de versies van de nummers die ze al eerder hadden uitgebracht. Nu doet Joost Zweegers alias Novastar hetzelfde vanwege zijn 25-jarig jubileum. In de beroemde Abbey Road Studios heeft hij 10 oude nummers en één nieuw nummer opnieuw opgenomen.

Dat ene nieuwe nummer ‘Look At You Now’ is wonderschoon en schreeuwt om een gloednieuw album van Zweegers. De herinterpretaties van oude nummers verschillen. Soms is het verschil nauwelijks hoorbaar (‘When the Lights Go Down on the Broken Hearted’ en zijn debuut ‘Wrong’), in een enkel geval pakt het verrassend mooi uit. Zoals in de hit ‘Because’, dat in de soberdere versie prachtig klinkt. Of in het inmiddels alweer tien jaar oude ‘Closer To You’, dat de wat meer geproduceerde originele versie overtreft in deze sobere versie. In een enkel geval grijp je toch het liefst weer terug naar de originele versie. Zoals in ‘Man Needs Woman’, dat in het origineel juist veel puurder klonk dan in deze nieuwe versie. In de nieuwe versie van ‘Never Back Down’ wordt de tweede stem van Ozark Henry toch wel enorm gemist. De liedjes van Novastar blijven stuk voor stuk prachtig, maar er had niet persé een nieuwe versie van hoeven komen. Hoe smaakvol het ook is gedaan. Het nieuwe nummer ‘Look At You Now’ doet vooral hopen dat er snel weer een gloednieuw studio album komt van Joost Zweegers. (6/10)(Universal)

Deel: