Soullegende Mavis Staples komt terug naar Europa voor een reeks shows. Geprezen als ‘een van Amerika’s bepalende stemmen van vrijheid en vrede’, is Staples het soort artiest dat maar één keer in de generatie voorkomt, wiens impact op muziek en cultuur moeilijk te overschatten is. Ze is zowel een Blues- als een Rock and Roll Hall of Famer, een burgerrechtenicoon, een GRAMMY Award-winnaar, een soul-/gospel-/R&B-pionier, een National Arts Awards Lifetime Achievement-ontvanger en een Kennedy Center-onderscheiding. Ze marcheerde met Dr. Martin Luther King Jr., trad op bij de inauguratie van John F. Kennedy en zong in het Witte Huis van Barack Obama.

Mavis Staples werd geboren in Chicago, Illinois, op 10 juli 1939. Haar vader, Roebuck “Pops” Staples, was een deelpachter en een baptistenpredikant. Haar moeder, Oceola Staples, was huisvrouw. Mavis Staples begon op jonge leeftijd met zingen en sloot zich in 1950 aan bij de gospelgroep van haar vader, de Staple Singers. De Staple Singers brachten in 1956 hun eerste album uit, ‘Uncloudy Day’.

De Staple Singers

De Staple Singers waren een familiegroep die bestond uit Mavis Staples, haar vader Pops Staples, haar zus Cleotha Staples, en haar broer Pervis Staples. De groep bracht talloze hitsingles uit, waaronder ‘I’ll Take You There’, ‘Respect Yourself’ en ‘Let’s Do It Again’. De Staple Singers stonden ook bekend om hun sociale activisme en traden vaak op tijdens burgerrechtenbijeenkomsten. De Staple Singers werden in 1999 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Mavis Staples begon haar solocarrière in 1969 met de release van haar debuutalbum ‘Mavis Staples’. Sindsdien heeft ze talloze soloalbums uitgebracht, waaronder ‘Only the Lonely’ (1970), ‘Piece of Cake’ (1971) en ‘Let’s Do It Again’ (1972). Mavis Staples heeft talloze prijzen gewonnen voor haar solowerk, waaronder een Grammy Award voor Best Soul Gospel Performance in 1972.

Mavis Staples blijft vandaag optreden en opnemen. Ze bracht haar meest recente album ‘Carry Me Home’ uit in 2022. Ze verscheen ook in verschillende films en televisieshows, waaronder ‘The Blues Brothers’ (1980), ‘The Joy Luck Club’ (1993) en ‘Dr. .Phil” (2006). Mavis Staples is een icoon van de Amerikaanse muziek en wordt geprezen om haar krachtige stem en haar inzet voor sociale rechtvaardigheid.

Tourdata:

Zaterdag 15 juni – Tivoli – Utrecht, Nederland
Zondag 16 juni – Queen Elizabeth Road – Antwerpen, België
Dinsdag 18 juni – Casino de Paris – Parijs, Frankrijk
Maandag 24 juni – Union Chapel – Londen, VK
Dinsdag 25 juni – Union Chapel – Londen, VK

Deel: