Het is vrijdag 26 januari en Volt Sittard had weer een uiterst muzikale act op het programma staan. Ze staan te boek als coverband, maar daarmee doe je The Unoriginals echt te kort.  Met een originele en ‘MTV unplugged’ stijl bracht de band de mooiste en krachtigste pop/rock covers in een mooie mix met eigen nummers.

De bezetting van The Unoriginals bestaat uit zangeres Dilana Smith (zang, gitaar, mondharp), Dirk Vermeij (zang en gitaar), Franklin Heilijgers (bas en backing vocals) en Arthur Bont (drums, percussie en backing vocals). Dilana is geboren in Zuid-Afrika en trakteerde de bezoekers op haar betoverende rauw-zoete stem. Zij heeft in 2016 meegedaan aan ‘The voice of Holland’. De andere bandleden zijn eveneens doorgewinterde en gelauwerde muzikanten.

Het repertoire van The Unoriginals bestaat, naast eigen werk, uit covers van onder andere Fleetwood Mac, Skunk Anansie, Bryan Adams, Alanis Morisette, Bob Dylan en enkele prachtige country ballads. Decor van het optreden was de grote zaal van poppodium Volt, voor de gelegenheid met een groot zwart gordijn ietwat ingekort om een intiemere sfeer te creëren. De opkomst viel helaas iets tegen met een vijftigtal bezoekers. Het podium kende verder weinig poespas, namelijk een neutrale donkere backdrop en vier stoelen naast elkaar voor de vier artiesten, maar meer had hun optreden ook niet nodig.

Afgetrapt werd met The Chain van Fleetwood Mac, gevolgd door Bob Dylan’s ‘Like a rolling stone’. Direct was de goeie chemie tussen de band zichtbaar. Duidelijk was dat zij goed op elkaar waren ingespeeld en genoten van het brengen van muziek. Vooral ook de chemie tussen Dilana en Dirk gaf een extra dimensie aan het optreden. Af en toe afgewisseld met wat grapjes over en weer met drummer Arthur.

Aan interactie met het publiek ontbrak het ook niet, zo vroeg zangeres Dilana na een paar nummers aan het publiek om eens wat dichterbij te komen ‘In the US they fight each other to come close to the stage’. Ook merkte Dilana tussen het publiek een collega muzikant op, die zij benoemde en welkom heette. Het was de Amerikaanse singer/songwriter Christopher Max (Voice of Holland 2012) en hij genoot zichtbaar van het optreden van zijn collega’s.

De vrijwilligers van Volt werden ook in het zonnetje gezet, zo werd barman Lars meermaals vereerd als hij weer een wijntje naar het podium bracht of tijdens ‘You and tequila’ enkele shotjes tequila. Ludiek hoogtepunt van de avond was dat een van de bezoekers haar 70ste verjaardag mocht vieren deze avond. Dilana trok de jarige job het podium op, alwaar de vrouwelijke bezoekster plaats mocht nemen op de stoel en getrakteerd werd op een ‘Happy birthday’ a la Marilyn Monroe’s versie voor wijlen president Kennedy. Dilana deed er echter nog een schep bovenop, door de jarige toe te zingen, terwijl zij op haar schoot zat. Deze verjaardag zal de jarige bezoekster nog lang bijblijven.

Naast de magische samenzang tussen Dirk en Dilana, waren ook de solo’s van Dirk indrukwekkend. Wanneer Dirk zijn songs vertolkte werd het stil in de zaal. Zo ook tijdens het prachte ‘Iris’,  de bekende hit van de Goo Goo Dolls.

Als toegift werd afgesloten met Zombie van The Cranberries, waarna het toegestroomde publiek met een tevreden gevoel huiswaarts trok. Fans die zeker nog een keer terug zullen komen om deze gave band live te aanschouwen en beluisteren. Hopelijk dan met meer bezoekers, want dat verdienen deze muzikanten zeker.

Foto’s (c)  Daniël Frissen

Deel: