Rotem Sivan, de buitengewone Israëlische jazzgitarist, neemt luisteraars mee op een meeslepende muzikale reis met zijn nieuwste album ‘Dream Louder’, dat op 12 januari 2024 wordt uitgebracht. Het album weerspiegelt niet alleen de diepgaande emoties rondom Sivan’s recente huwelijk met een Belgische schone, maar biedt ook een boeiende fusie van culturen en liefde.

‘Dream Louder’ vindt zijn inspiratie in het gevoel van gastvrijheid en liefdevolle acceptatie dat Rotem Sivan ervoer bij het leren kennen van zijn schoonfamilie. Dit emotionele fundament wordt versterkt door Sivan’s achtergrond in de rijke culturele diversiteit van de Israëlische jazzscene.

Sivan is een exponent van de huidige Israëlische jazzscene, die in grote mate wordt beïnvloed door de in New York gevestigde diaspora van muzikanten. Een prominente figuur in deze ontwikkeling is bassist Avishai Cohen, die al jaren geldt als het boegbeeld van de Israëlische jazz. Deze nieuwe generatie muzikanten ontdekte jazz door teruggekeerde musici, die na internationaal succes terugkeerden naar Israël en daar concerten en workshops begonnen te geven. Kibboetsen en scholen in stedelijke gebieden werden broedplaatsen voor creativiteit en culturele uitwisseling, een startpunt dat Sivan deelde met een workshop door Avishai Cohen.

‘Dream Louder’ weerspiegelt niet alleen Sivan’s persoonlijke reis, maar ook de bredere ontwikkelingen binnen de Israëlische jazz. De fusie van verschillende muziekstijlen op het album illustreert de eclectische invloeden die jazzmuzikanten in Israël absorberen en het vermogen van de scene om diverse muzikale culturen te omarmen en daar synergie uit te halen.

Een opvallend hoogtepunt op het album is het nummer ‘Luc’, geïnspireerd door de persoonlijkheid van Sivan’s schoonvader. Deze muzikale schets komt tot leven in een dansende melodie en eigenwijs ritme, perfect passend bij de improvisatorische aard van jazz.

Afgezien van originele composities bevat ‘Dream Louder’ ook interpretaties van bekende stukken, zoals McCartney’s ‘Blackbird’. Sivan’s verfrissende benadering benadrukt het belang van individualiteit in interpretatie, wat overeenkomt met de benadering van Israëlische jazzmuzikanten om unieke stemmen te vinden binnen het genre.

‘Dream Louder’ is niet alleen een album, maar ook een reis door de rijke geschiedenis van de Israëlische jazzscene. Rotem Sivan weet op meesterlijke wijze zijn persoonlijke emoties te verbinden met bredere culturele invloeden, wat resulteert in een album dat zowel diepgaand als veelzijdig is.

Met ‘Dream Louder’ nodigt Rotem Sivan luisteraars uit om zich onder te dompelen in de harmonieën van samensmelting die het album biedt. Het is niet alleen een individuele muzikale ervaring, maar ook een kans om een bredere waardering te krijgen voor de rijke jazzgeschiedenis van Israël.

‘Dream Louder’ is een album dat geschikt is voor alle muziekliefhebbers. Jazz blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie te zijn, zoals opnieuw bewezen wordt met dit meesterwerk van Rotem Sivan. (8/10) (Rotem Sivan)

Deel: