Menig ZZP-muzikant leeft van het geven van workshops, muziekuitvoeringen en het hebben van een eigen lespraktijk. Dit wordt vaak gecombineerd, zodat er een stukje bestaanszekerheid kan worden opgebouwd. Want lespraktijken lopen soms net wat minder goed, of er zijn tijdelijk te weinig muziekuitvoeringen; combineer je ze, dan zijn de inkomstenbronnen beter verdeeld. Het bestaan van een muzikant kent echter een bepaalde onzekerheid, vooral in economisch mindere tijden zijn publiek en leerlingen minder geneigd veel geld uit te geven aan culturele zaken.

Ook als muzikant wil je jouw geld ergens onderbrengen waar het kans maakt nog iets extra’s op te leveren. Want parkeren op de bank stopt de inflatie niet; jaarlijks wordt het zuurverdiende geld wat op de bank staat minder waard door de huidige, aanhoudende hardnekkige inflatie. Crypto investeren kan soms uitkomst bieden, voor de lange termijn. Hoewel cryptovaluta ook risico’s kent. We nemen het hier met je door.

Crypto investeren als ZZP muzikant, goed plan?

Niet heel veel cryptovaluta worden gezien als solide plan om lange termijn investeringen op te doen. Het is namelijk binnen cryptovaluta van groot belang om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Wie wil investeren in de soms lucratieve cryptovaluta kan het beste een verspreide plaatsing aangaan. Zo investeer je dus niet op uitsluitend 1 cryptomunt, maar op verschillenden. Treedt er dan verlies op, dan ben je niet direct je investering deels kwijt. Bekijk de top-10 lijsten van cryptomunten om te kunnen nagaan wat enigszins solide cryptomunten zijn. Bijvoorbeeld Ethereum en Bitcoin zijn munten met een wat langere geschiedenis en vertonen, te zien op de BTC koers bijvoorbeeld, periodes van pieken en dalen; maar nooit op zo’n wijze dat de waardes naar de nul grens zakt.

Waarom Bitcoin investeren?

Bitcoin is de populairste en meest bekende cryptomunt. Hij heeft al heel wat hoogtepunten laten zien – en natuurlijk ook grote dalingen, maar de munt is telkens weer teruggekomen. Juist dankzij die bekendheid en het feit dat er een gelimiteerd aantal Bitcoins slechts op de markt kunnen komen (hij is “eindig”), zorgt ervoor dat handelaren dit als het ‘nieuwe goud’ bestempelen, voor op termijn.

Hoe pak je de investering aan?

Kenners en handelaren raden kleine investeerders, zoals bijvoorbeeld ZZP’ers, aan om allereerst verspreid te investeren, maar om ook iedere maand iets opzij te zetten op de eigen wallet of account bij een crypto platform. Wie nu zijn of haar kleine vermogen laat groeien op de bank, zou een deel hiervan, bijvoorbeeld honderd, of enkele honderden euro’s maandelijks kunnen investeren in de Bitcoin. De vuistregel luidt: investeer alleen dat bedrag wat je kunt missen in crypto/ Bitcoin. Treden er dan toch verliezen op, dan kun je deze opvangen.

Door niet in één keer een bedrag te parkeren, maar maandelijks 100 euro bij te schrijven op je account, pak je telkens een stukje koerswaarde mee. Zo ontstaat er een gemiddelde koers voor jouzelf, want daar pak je een stukje winst, en daar een stukje verlies. Wie een jaar geleden op deze wijze is gaan investeren in de Bitcoin, heeft zijn vermogen gestaag zien groeien dit jaar.

Deel: