In het bruisende creatieve hart van Leeds, in het noorden van Engeland, leidt contrabassist en componist Ozzy Moysey het 14-koppige jazzensemble Ancient Infinity Orchestra. Saxofonist Mathew Cliffe, bekend van zijn samenwerking met Matthew Halsall, is een sleutelfiguur in de wisselende bezetting, die bestaat uit drums, twee bassisten, toetsen, harp, viool, cello, twee tenors, alt, hobo, fluit en percussie.

Hun debuutalbum bij Gondwana Records, getiteld ‘River of Light’, put diep uit de bron van spirituele jazz en laat zich vooral inspireren door de zielvolle klanken van Pharoah Sanders, Alice en John Coltrane. Deze invloeden komen prachtig tot uiting in het nummer ‘Pharoah Sings’. Het album belichaamt tevens een noordelijke gevoeligheid, vergelijkbaar met de muziek van Matthew Halsall of Alabaster de Plume. Melodieus, warm en oprecht; de muziek draagt trots haar hart op de mouw.

De kracht van ‘River of Light’ ligt ook in de gemeenschappelijke inspanning van bevriende muzikanten, die diepgaand samenkomen in een viering van verbondenheid en muziekcreatie. Dit zelfverzekerde diepgaande werk, dat zowel ontroerend als meditatief is, put uit filosofie en natuur, naast muzikale inspiraties. Opgenomen over drie dagen, werd het ensemble versterkt door een koor van meer dan een dozijn vrienden uit Brighton, VK, wat een vreugdevolle laag toevoegt aan deze prachtige muzikale reis. Een prachtig album voor wie van jazz en ambient houdt, of voor iedereen die wel eens wat rust aan zijn of haar hoofd wil. (Jan Vranken) (8/10) (Gondwana records)

Deel: