Jett Rebel was zondag in Eindhoven. De Effenaar bleek niet uitverkocht te zijn; wat duidelijk te merken was aan de ruimte in de zaal. Je kon met gemak naar het podium lopen, daarna een biertje aan de linkerkant bestellen, en dan vervolgens naar de wc om wederom terug te keren naar alwaar je stond. Kortom: de grote zaal van de Effenaar bleek een maatje te groot te zijn voor Jett Rebel. Wellicht is de rijzende ster uitgedoofd. De laatste jaren komt Jett meer in het nieuws omdat hij een x-aantal jaren nuchter is, want hits heeft hij al jaren niet meer.

Het was dan ook opvallend dat pas aan het einde van het concert het nogal tamme publiek enthousiast werd. Dat kwam voornamelijk doordat ‘Louise’ en ‘Tonight’ werden gespeeld; de enige twee hitjes die Jett Rebel ooit heeft gehad. Tien jaar geleden kwamen die singles uit, en dat was voor Jett Rebel reden om een tour te doen door Nederland. Soms in kleine zalen, soms in grote zalen maar met een opvallend feit: de concerten waren niet uitverkocht.

Zelf kwam Jett Rebel wat tam over op het podium. Opvallend waren de weinig geïnspireerde gitaarsolo’s waarbij Rebel soms keek alsof hij liever thuis in de studio zit. Het is een hele zit als er weinig herkenningspunten zijn, door dat gebrek aan hits. Waar hij voorheen nog interessante covers speelde, was het publiek nu afhankelijk van het eigen wat belegen repertoire.

Complimenten voor de ritmesectie: Xander Vrienten op basgitaar en Willem den Krabben op drums; dankzij hun strakke groove werd de avond gered. Ook het geluid was geweldig. Het is jammer dat het concert zelf tegenviel; juist omdat Jett Rebel alles in huis heeft om een van de grootste artiesten in Nederland, zo niet ter wereld te worden. Maar daarbij heeft hij wel hulp nodig bij zijn teksten (die nu tamelijk simpel Engels behelst), zijn verschrikkelijk opvallende slechte uitspraak van het Engels en een goede producer die hem durft uit te dagen. En als we toch bezig zijn: ook eens een professionele cover-artist.

Wie meerdere shows van Jett Rebel heeft gezien weet dat het elke keer mank liep op zijn repetoire, maar de avond vaak gered werd door kippenvel gitaarsolo’s, originele keuze in covers en een band die klonk als een geheel. Nu leken er drie eilanden op het podium te zijn: de ritmesectie, de aanvullende gitarist en toetsenist en Jett Rebel zelf.

In tien jaar heeft Jett Rebel alles bereikt: op alle festivals gestaan en in alle zalen in Nederland opgetreden. Maar nu wordt het tijd dat iemand eens zegt tegen hem: “Jett Rebel: het is tijd voor de volgende stap!”

Deel: