Na een comeback in het begin van de jaren 2000, die resulteerde in de goed ontvangen albums ‘Focus 8’ en ‘Focus 9’, hergroepeerde de band zich met een fantastische nieuwe bezetting.
Samen met Thijs van Leer op zang, fluit en keyboards, is de beroemde Focus-drummer Pierre van der Linden, die zich in 1972 bij de groep voegde op hun tweede album ‘Moving Waves’ weer op het podium aanwezig.  Pierre staat internationaal bekend om zijn ritmische vaardigheden en blijft een bepalende factor in het Focus-geluid. Gitarist Menno Gootjes, die eerder deelnam aan Focus, en de veelgeprezen bassist Udo Pannekeet maken de huidige bezetting van de band compleet.

Onlangs werd Focus’s grootste hit “Hocus Pocus” gebruikt in een 4 minuten durende Nike-commercial voor de uitzending van het WK voetbal .  Muziek van Focus is regelmatig te horen in TopGear en Saxondale op tv in het Verenigd Koninkrijk.

Een nieuw Focus-tijdperk is aangebroken! Er is een verjongde passie onder de band, want begin 2019 brachten ze het eerste studioalbum in 6 jaar uit, ‘Focus 11’. Ze toerden de wereld rond ter ondersteuning van het nieuwe album en ze zijn nu enthousiast over hun 50th Anniversary-tournee.

Voor  deze 50ste verjaardag tour kwamen Thijs van Leer en “zijn” mannen naar Oss om dat feestje te vieren. Een feest was het. Een nagenoeg uitverkocht huis zorgde voor de sfeer uit de jaren 70. Bij de eerste klanken op de dwarsfluit was het publiek muisstil. Zo hoort het ook hoor ik u zeggen maar vaak slaat de “dutch disease” toe en dit was dan ook een verademing.

In de begintijd van Focus werd hun muziek als. progressief en gevoelig tegelijk beleefd . Luid met ‘Sylvia’, ‘Hocus Pocus’, ‘House of the King’. Gevoelig met ‘Focus1’ t/m ‘Focus4’

Thijs van Leer, immer nog een virtuoos op de dwarsfluit en het Hammond orgel, werd ondersteund door, de eerder genoemde, fantastische muzikanten en zij deden de originele bezetting met o.a Jan Akkerman vergeten. Pierre van der Linden die samen met Akkerman in Brainbox zat, maakt nu weer deel uit van Focus. Zijn drumkwaliteiten en fanatisme achter de kit spatten ervan af. De drumsolo’s (er waren er twee) hadden korter gemogen maar ook dat was iets wat in de zeventiger jaren wel bij een optreden hoorde. Menno en Udo vervolmaakten de bezetting van Focus 50 jaar naar dato.
Thijs, ja de hoge tonen uit ‘Hocus Pocus’ haalde hij niet meer en liet hij graag aan het publiek over maar ook die haalden die noten niet. Dezelfde Thijs, toch het boogbeeld van de groep, genoot van elke noot en dat iemand na meer dan 50 jaar zo op een podium kan genieten is fantastisch. De legacy van Focus leefde voort in dit concert en ieder die aanwezig was genoot er van.

Foto’s : Rob Verbrugge

Deel: