Dog Eat Dog? Bestaat deze band nog? Ja zeker. De Amerikaanse pioniers van de Crossover komen na 17(!) jaar met een nieuw album. Dog Eat Dog maakte in de jaren 90 naam met hun aantrekkelijke mix van Metal, Hardcore, Ska en rap en het gebruik van het genrevreemde instrument de saxofoon.

Het debuutalbum ‘All Boro Kings’ sloeg in als een bom en bevatte de niet weg te denken klassiekers ‘No Fronts’ en ‘Who’s The King’. Met opvolger ‘Play Games’ consolideerde Dog Eat Dog haar status, ook dit album bevat een paar Crossover klassiekers zoals ‘Isms’ en ‘Rocky’. De twee daaropvolgende albums ‘Amped’ en ‘Walk With Me’ waren echter geen hoogvliegers en mogen gezien worden als bijproducten. Ook live werden er weinig nummers van deze albums gespeeld. Dog Eat Dog verdwijnt onder de radar, al blijven ze wel doorgaan met touren en zijn ze een graag geziene gast op alle podia en festivals.

Ik hoor van alles op dit album. ‘Never Give In’ is een nummer met een positieve boodschap dat als twee druppels water klinkt als Limp Bizkit. ‘1 Thing’ is een reggae ballad die klinkt als een slecht nummer van The Police. ‘Mean Str’ is ook een nummer waar ik niet echt vrolijk van word en bevat volgens de persinfo wat regels van Rude Boy (Urban Dance Squad), maar dat maakt het nummer desondanks niet beter. Ook ‘Bar Down’ en de afsluitende nummers ‘Looking Back’ en ‘Zamboni’ zijn van een bedenkelijk Dog Eat Dog- onwaardig niveau.

Wat ik ook een groot minpunt vind is het ontbreken van de saxofoon. Een element dat Dog Eat Dog juist onderscheidde van al die andere Crossover bands en een extra dimensie toevoegde aan de muziek. Gelukkig zijn er met wat goede wil ook wat positieve punten te melden. ‘Man’s Best Friend’ is een erg goed nummer en is een mix van Limp Bizkit, Beastie Boys en de oude vertrouwde Dog Eat Dog-stijl. Verder zijn de nummers ‘Lit Up’, ‘Kin’, ‘Energy Rock’, ‘@Joe’s’, en ‘Blvk Clvd’ ook goed te pruimen.

Maar een score van zes redelijk tot goede nummers van de veertien nummers die Free Radicals telt rechtvaardigt geen hoge score. Free Radicals is helaas niet het comeback album geworden waar ik op gehoopt had. Je kunt Dog Eat Dog beter live gaan bekijken, want dan scoren ze wel altijd een dikke voldoende. (6/10) (Metalville Records)

Track List:

1 Lit Up (3:45)
2 Kin (3:10)
3 Never Give In (4:04)
4 Time Won’t Wait (2:08)
5 1 Thing (3:56)
6 Mean Str (3:23)
7 Energy Rock (2:28)
8 @Joe’s (3:43)
9 Blvk Clvd (1:21)
10 Bar Down (3:28)
11 Man’s Best Friend (3:25)
12 E1 On 1 (3:08)
13 Looking Back (2:47)
14 Zamboni (3:01)

Deel: