Róisín Murphy kennen de meeste mensen nog wel als de zangeres van de ‘Sing it Back’ van Moloko. Daarna heeft ze inmiddels een indrukwekkende carrière als zangeres op haar palmares staan. Onlangs bracht de van oorsprong Ierse zangeres, samen met de uit de Hamburgse techno scene afkomstige Duitse DJ Koze haar album ‘Hit Parade’ uit . De samenwerking tussen Murphy en de Duitse producer lijkt in eerste instantie wat ‘apart’ want zijn samenwerkingen met Duitse hiphoppers ‘Fettes Brot’ of zijn remix van ‘Ich Liebe Euch’ van schlagerzangers Hildegard Knef zijn nu niet meteen werkjes waar je naar moet luisteren.

De laatste twintig jaar maakte Murphy vele soorten muziek, van ordinaire Italo-disco tot semi progressieve dance. Ze bleek een zangeres te zijn die in vele gedaanten naar voren trad. Dit alles maakte dat er geen echt heel duidelijk beeld van haar bestond. Het was geen David Bowie achtige act, die zichzelf steeds weer artistiek opnieuw uitvond, maar een wat diffuse zoektocht naar een artistieke indentiteit.

De verwachting was dan ook niet al te hoog gespannen toen ‘Hit Parade’. Voor het eerst afgespeeld werd. Zo zie Jem aar weer dat je steeds een open mind moet houden. ‘Hit Parade’ steekt namelijk zelfs ‘Everything but the Girl’s album ‘Fuse’ van eerder dit jaar naar de kroon als beste album met elektronische muziek van dit jaar. De sound is geweldig. Luister maar eens naar single ‘CooCool’. Wow. Het is de entree naar een erg avontuurlijk album met een veelheid aan stijlen, en zeer originele uitvoeringen. ‘Hurtz so Bad’ met de dissonante beats doet vocaal erg denken aan het eerder genoemde ‘Fuse’ van Everything But The Girl. ‘Spacetime’ als gek en vervreemdend tussendoortje, opbouwend naar ‘Fader’ dat soulvol en met een heerlijke laidback groove zelfs de houterigste klaas tot dansen uitnodigt. En natuurlijk speciale kudo’s voor het gebruik van een sample van Sharon Jones’ ‘Window Shopping’ .

‘Can’t Replicate’ is een regelrechte floor-filler waarmee je elk feestje opgestart krijgt, het lekkerste nummer op het album. ‘Two Ways’ is traag en vervreemdend, gaat onder je huid zitten. Zoals jullie kunnen lezen is ‘Hit Parade’ een album waar je gewoon een opperbest humeur van krijgt. ‘Hit-Parade’ is een geweldig goed gemaakt pop-album dat laat horen dat een hybride aanpak tussen electronica en old school songwriting tot erg mooie resultaten kan leiden. Dit is vernieuwing pur sang. Een heel erg goed album! (9/10) (Ninja Tune)

Deel: