De uit Belfast afkomstige Dom Martin hoort sinds zijn ontdekking in 2019 bij de absolute top van wat de Britse blues momenteel te bieden heeft. Inmiddels voorzien van de nodige prijzen en nominaties stoomt de 33-jarige zanger en gitarist vrolijk door en heeft hij ook zijn land vertegenwoordigd bij de International Blues Challenge in Memphis. In 2019 verscheen zijn eerste studioalbum ‘Spain To Italy’, dat twee jaar later werd gevolgd door het livealbum ‘Live At The Harlington’, vorig jaar gevolgd door ‘A Savage Life’.

Onlangs is Doms derde studioalbum ‘Buried In The Hail’ verschenen met elf nummers, waarvan er tien door Dom Martin zelf zijn geschreven. Hij wordt ondersteund door bassist Ben Graham en drummer Laurence McKeown. Het album is opgenomen in de Golden Egg Studio in Dublin met de hooggewaardeerde Chris O’Brien en Graham Murphy aan de knoppen. Net als op zijn vorige album wordt de luisteraar verrast door een mix van akoestische en elektrische nummers. Martin schakelt heel makkelijk van akoestische countryblues naar stevige bluesrock en weer terug. Wellicht vinden sommigen dat hij zijn richting nog niet gevonden heeft. Ik ben echter van mening dat hij precies weet wat hij wil en dat hij hierdoor diverse paden binnen de blues betreedt, wat zorgt dat zijn werk zeer gevarieerd genoemd kan worden.

Dom Martin heeft geen makkelijk leven gehad. Hij groeide op in het verscheurde Belfast, heeft te kampen gehad met verslavingen, waardoor hij als 33-jarige al meer levens geleefd heeft als iemand die twee of drie keer zo oud is. Iemand die heel wat te vertellen heeft en gelukkig heeft Dom Martin het talent om zijn ervaringen en visie op muzikale wijze over te brengen. Voorbeelden hiervan zijn ‘Belfast Blues’, waarin hij zijn verslavingstijd beschrijft. In het nummer ‘Government’ toont hij zijn afkeer van de huidige wereldorde. Mooi is ook de enige cover, het door Willie Nelson geschreven ‘Crazy’ dat overgaat van rustig en rauw gezongen intro met een stem die doet denken aan een kruising van Tom Waits en Jacques Brel, naar een onvervalst bluesnummer. Een zeer gevarieerd nieuw album van deze getalenteerde Ier. Een absolute aanrader. (8/10)  (Forty Below Records)

Deel: