Rechercheur Franco Amore (Pierfrancesco Favino) carriere zit er bijna op. Hij staat aan de vooravond van zijn pensioen en is vooral bezig met het schrijven van zijn afscheidspeach want hij weet dat zijn veel jongere vrouw Viviana (Linda Caridi) een surprise-party heeft georganiseerd. Franco is er trots op dat hij tijdens zijn 35 jaar zijn dienstwapen nooit heeft hoeven af te vuren. Terwijl familie en vrienden zich in Franco’s huis verzamelen, is Franco aan het joggen. Eenmaal thuis gekomen lijkt hij verrast dat er zoveel mensen zijn gekomen om hem te eren. Wel vraagt zich menigeen af waarom Dino (Francesco Di Leva), Franco’s beste vriend en collega er niet is. Het feest is gezellig, tot dat er opeens een telefoontje komt van Franco’s baas die hem sommeert om meteen naar een plaats van een misdrijf te gaan. Daar in een verkeerstunnel staat een uitgebrande auto en liggen er vijf lijken, waaronder dat van Dino.

“Weet jij wat Dino hier in deze tunnel te zoeken had.”, vraagt zijn baas hem en Franco kan alleen maar zeer ontdaan zijn hoofd schudden. En dan verspringt ‘L’Ultima Notte Di Amore’ naar 10 dagen eerder. Franco is dan al bezig met schrijven van zijn speach. Naast zijn werk als politieman doet hij ook wat klusjes voor Cosimo (Antonio Gerardi), een wat louche handelaar die ook connecties heeft met de onderwereld en een neef is van Viviana. Hij is Cosimo’s chauffeur en soms ook wel zijn lijfwacht. Maar nu heeft Cosimo een klus die hem heel veel geld kan opleveren als hij chauffeur diensten doet voor een leider van de Chinese misdaad Bao Zhang (Chen Sijjia). Tijdens de eerste opdracht waar Zhang opgehaald moet worden na een bezoek aan een aantal prostituees is Franco het die het leven van de oude baas redt als deze een hartaanval krijgt. De dankbaarheid van Zhang is groot en hij biedt Franco zeer lucratieve diensten als hij de transporteur is bij een aantal belangrijke klussen. Viviana is zeer onder de indruk van de rijke Chinese misdadigers en ziet een mogelijkheid tot meer, veel meer inkomsten wel zitten. Franco stemt schoorvoetend toe maar wel onder twee voorwaarden, namelijk 1. Geen drugs en 2. Geen gewapende personen. De eerste klus waar Franco er zorg voor moet dragen dat gestolen juwelen op de juiste plek van bestemming komen is meteen een grote. Hij besluit zijn maar Dino te vragen om hem bij deze opdracht te helpen. En eigenlijk vanaf moment een gaat het anders dan Franco en Dino gehoopt hadden.

Andrea Di Stefano is acteur, scenarioschrijver en regisseur. ‘L’Ultima Notte Di Amore’ is zijn derde speelfilm en zijn eerste Italiaanse. Zijn twee vorige films: ‘Escobar: Paradise Lost’ (2014) was een Spaanse/Franse co-productie en ‘The Informer’ (2019) was een Britse film. Het is opvallend om te zien hoe stevig Di Stefano ‘L’Ultima Notte Di Amore’ in zijn greep heeft. Hij was mede verantwoordelijk voor het scenario en dat zal wellicht hebben bijgedragen dat de film zo beheerst verteld is in alle opzichten. Di Stefano neemt zich de tijd, geeft zijn acteurs de kans om in hun rollen te komen en de kijker om zich te binden aan deze karakters. Er wordt over de gehele linie goed geacteerd maar degene die de show steelt is toch Pierfrancesco Favino. Het ene moment kibbelend, dan weer doortastend om vervolgens weer in de vertwijfeling en de wanhoop te geraken, Favino beheerst al deze aspecten en zorgt ervoor dat op deze wijze het karakter van Franco tot leven komt.

Di Stefano’s beheersing blijkt ook in andere dingen zoals bijvoorbeeld het openingsshot. Een one-taker waarbij de camera over Milaan vliegt, ons de nodige wijken van de stad toont om uiteindelijk te eindigen bij een flatgebouw waar we zien hoe de gasten voor Franco’s surpriseparty zich verzamelen. In een beweging van macro naar micro-niveau. Een scene ook die een vreemd retro-gevoel herbergt, mede door het gekozen lettertype bij de credits als ook de door Santi Pulvirenti gecomponeerde muziek die op momenten behoorlijk resoneert met de muziek die Ennio Morricone in de jaren 70 afleverde.

Maar de allergrootste kracht is hoe Di Stefano in ‘L’Ultima Notte Di Amore’ de zekerheden bij de kijker wegneemt. Daarmee plaatst hij de kijker in de positie van menigeen karakter. Iets dat men in eerste instantie als een waarheid zag, blijkt uiteindelijk een leugen te zijn. Niets is wat het lijkt en daarom zit de film vol dubbele bodems, dubbelspel en bedrog. ‘L’Ultima Notte Di Amore’ holt de zekerheden uit en toont ons een corrupte wereld die iedereen en alles infiltreert en waar als er al helden bestaan deze vooral feilbaar zijn. Er is weinig hoop die Di Stefano ons voorschotelt. Sterker nog, er zit een duidelijke ondertoon van wanhoop in deze film. En misschien is het wel juist door dit laatste dat we als kijker zo’n mededogen krijgen met hoofdkarakter.

Regie: Andrea Di Stefano.
Acteurs: Pierfrancesco Favino, Linda Caridi, Antonio Gerardi, Katia Mironova, Francesco Di Leva, Martin Francisco Montero Baez, Carlo Gallo, Noemi Bertoldi, Pang Bo, Alice Bossi, Michelle Bottini, Manuela Buzzi, Daniele Cabibbe, Claudua Campani, Chen Sijia Christina, Davide Daluiso.
Gezien: Filmhuis Zicht, Sittard.

Waardering : 7.

Deel: