Afkomstig uit Richmond, Virginia en midden in de zogenaamde Tornado Alley, de route die orkanen afleggen op hun weg van de Golf van Mexico naar de noordelijke staten van de VS en Canada, waarom zou je de band niet naar dit weerfenomeen vernoemen? The Hurrican Party dus. De band bestaat uit Matt Walton (gitaar), Kelli Strawbridge (drums, percussie, toetsen en zang), Noah Boyle (bas), Rocky Pleasants (zang) en Jenny ‘Buttafly’ Vazquez (zang). De diverse leden hebben hun sporen bij diverse andere bands verdiend en brengen de nodige ervaring mee.

De band begon op initiatief van Rocky, die met zijn schrijfpartner Rob Marlowe de nummers schreef en er demo’s van maakte. Zangeres Buttafly was enthousiast over het resultaat en wilde wel meedoen. Zij stelde drummer Strawbridge voor, die ook de productie oppakte. Daarna sloten Walton en Boyle zich aan en The Hurricane Party was een feit. Na veel oefenen en regelmatig optreden werd het tijd voor een eerste cd, ‘Cat 2’. Hierop vinden we twaalf nummers, waarvan er negen door Rocky Pleasants zijn geschreven, waarbij de andere muzikanten hun invloeden en achtergronden hebben kunnen verwerken. Het gebodene is een mix van blues, funk, soul en boogie. Het zijn stuk voor stuk goed in het gehoor liggende en goed opgebouwde nummers. Naast de band doen nog acht bevriende muzikanten op diverse nummers mee. Het begint met het rockende ‘The Hurricane Party’, met scheurend gitaarwerk van gastgitarist Fred Jackson.

Met een gevarieerd aanbod van blues, soul en rock leidt de band de luisteraar over het album tot aan het magische ‘The Fireplace’, waarmee het wordt afgesloten. Erg fraai zijn de afwisseling in de vocalen van Buttafly en Rocky, gesteund door de uitstekend spelende band. Bijzondere vermelding verdienen naar mijn mening nummers als ‘The Flame Of Love’ met de prachtige akoestische gitaar van Matt en de bezielende zang van Buttafly, het stevige ‘Truth’ll Set You Free’, een cover van Mothers Finest, en het eerder genoemde ‘The Fireplace’. Een prima debuut van een uitstekende band. Die zou ik eens graag live aan het werk willen zien. Aanrader. (8/10) (Eigen productie)

Deel: